Erdogan heeft een nieuwe vijand uitgevonden: ook groenteboeren zijn nu terroristen

“We zijn de grotten van de terroristen van de PKK ingegaan en op diezelfde manier zullen we degenen aanpakken die terroriseren met de prijzen van groenten en fruit, de voedselterreur”: de Turkse president Erdogan heeft de oorlog verklaard aan … groenteboeren. Dat zijn opeens “verraders van de natie” geworden omdat de prijs van hun waar duurder is geworden door de economische malaise in Turkije.

Sinds de AKP van Erdogan in 2002 aan de macht kwam, ging het de Turkse economie voor de wind. Tot vorige zomer, toen een korte en hevige handelsoorlog met Amerika voor een valutacrisis zorgde en buitenlandse investeerders hun vertrouwen in de Turkse economie deed verliezen.

Die economische crisis is een serieuze test voor de regeringspartij van Erdogan. Er is de president alles aan gelegen de oorzaken van de economische pijn die kiezers nu voelen – de geldontwaarding – van zich af te schuiven. Behalve bij het buitenland legt hij de prijsstijgingen daarom meer en meer bij de plek waar de kiezer die tegenkomt: in de winkel.

Timing is geen toeval

De timing van Erdogans uitval is uiteraard niet zomaar gekozen. Op 31 maart zijn er in Turkije lokale verkiezingen. Naast het aanwijzen van de groenteman als schuldige zijn in Ankara en Istanbul stallen opgezet waar gesubsidieerde groenten worden verkocht, aan de ongeveer van de helft van de prijs. Die kramen van de regering staan niet toevallig in Ankara en Istanbul. De oppositie is in die twee bepalende steden uit op een machtswisseling op 31 maart.

De groenteverkopers zeggen dat groenten in de winkel inderdaad 30% duurder zijn geworden dan een jaar geleden, maar dat dat nu eenmaal komt door de inflatie en de ontwaarding van de Turkse lira. Daardoor zijn de onkosten voor bijvoorbeeld kunstmest en transport snel gestegen. In beide gevallen zelfs meer dan verdubbeld.

Meer
Lees meer...