EU wil memes bannen, dus reageert Europa met deze hilarische memes

De Europese Unie heeft deze week een richtlijn goedgekeurd die strengere copyright-regels inhoudt. De richtlijn houdt onder andere in dat er filters zouden komen die auteursrechtelijk beschermde foto’s zouden verwijderen op sociale media en aangezien memes vaak gebruik maken van stockfoto’s en andere auteursrechtelijk beschermde beelden, komen ze mogelijk in de problemen.

Memes zijn tegenwoordig niet meer weg te denken van het internet, maar daar zou weleens snel verandering in kunnen komen. Want de EU heeft een richtlijn goedgekeurd die de regels in verband met auteursrechten sterk zou verstrengen. En dat zou het einde van de memes kunnen betekenen.

Artikel 13

Het controversiële artikel 13 houdt strengere bepalingen in op het vlak van auteursrechten. Zo zouden er filters komen die auteursrechtelijk beschermde foto’s kunnen opsporen en ze op die manier makkelijker kunnen verwijderen.

Aangezien memes vaak gemaakt worden door tekst op stockfoto’s te plaatsen, komen ze mogelijk in de problemen. Op die stockfoto’s rust namelijk auteursrecht en wanneer deze op grote schaal verspreid worden, lopen de houders van dat auteursrecht dus heel wat geld mis.

Kritiek

Zelfs voor de richtlijn werd goedgekeurd was er al veel kritiek op de bepalingen. Want veel lolbroeken op Facebook, Instagram en Twitter, zagen hierin dus een bedreiging voor hun geliefde memes.

Er kwamen petities, protestacties en natuurlijk een golf aan memes. Want hoe kan je een ban van memes beter bestrijden dan met een stortvloed aan memes. Dus, nu het nog mag, hier zijn de beste memes over de ‘memeban’.

Het begint rustig met een typische facepalm-meme:

Maar toen kwam er een slimmerik op de proppen:

Andere slimmeriken pakten het iets anders aan:

Wat is een leven zonder memes?

Want ja, wie stemt er nu ook voor artikel 13?

En zijn er eigenlijk wel voordelen aan artikel 13?

Drake kan natuurlijk niet ontbreken:

En natuurlijk moet er ook gelachen worden met de brexit:

Long live the Queen!

Meer
Lees meer...