De Europese Commissie heeft maandag het eerste coronavaccin goedgekeurd. Vanaf zondag kunnen de Europese lidstaten het Pfizer-vaccin inspuiten. België start maandag in Puurs, meldt VTM Nieuws.
“We vieren vandaag het werk van alle experts en EMA-medewerkers”, klonk het maandag op de persconferentie waar het geneesmiddelenagentschap EMA de goedkeuring aankondigde. “Het is niet de mirakeloplossing die ons meteen van het virus zal afhelpen, maar het is een grote eerste stap.”
Het vaccin voldoet aan alle eisen voor een voorwaardelijke markttoelating en zal gebruikt worden op mensen vanaf 16 jaar. Als formaliteit moest de Europese Commissie nog zijn handtekening en dat gebeurde maandagavond.
5 miljoen in België
Vanaf 27 december komen er 300 miljoen vaccins aan op het continent, waarvan er 5 miljoen naar België gaan. In eerste instantie komen er 300.000 vaccins aan in ons land, vanaf februari zouden dat er meer moeten zijn.
Europa is de zesde wereldmacht die het Pfizer-vaccin groen licht geeft. Het VK, dat op dit moment geteisterd wordt door een ernstiger variant van het coronavirus, was de eerste om het goed te keuren.
Extreem koude diepvriezers
Het vaccin is voor 95 procent effectief en moet in twee dosissen toegediend worden. Het grote nadeel is dat het te allen tijde moet bewaard worden op -70 tot -80 graden, ook tijdens het vervoer.
In België is dat laatste minder een probleem omdat het vaccin deels wordt geproduceerd in Puurs, maar ziekenhuizen zijn wel even in de weer geweest met de aanschaf van extra koude diepvriezers. Lees hier hoe het vaccin van bij Pfizer tot in de rusthuizen raakt. Rusthuisbewoners en -personeel krijgen voorrang.
Gratis
Europa betaalt in totaal 64,8 miljoen euro voor de vaccins van Pfizer. Eén vaccin kost 12 euro, maar wordt in België gratis voor iedereen. Die prijzen mogen eigenlijk niet bekend geraken, maar minister van Begroting Eva De Bleeker (Open Vld) lekte ze vorige week per ongeluk op Twitter.
Het wordt in ons land niet verplicht om je te laten vaccineren. Bij zwangere vrouwen wordt het overgelaten aan het oordeel van de dokter, klonk het op de persconferentie van het EMA.