Europa maakt zich op voor koudere winter door La Niña: Wat kunnen we verwachten?

Na een reeks van zachte winters lijkt Europa zich dit jaar voor te bereiden op een koelere winter, deels als gevolg van het La Niña-fenomeen. Hoewel de temperaturen waarschijnlijk nog steeds boven de historische gemiddelden blijven, voorspellen experts koudere periodes in verschillende delen van Europa. Wat betekent dit voor de energievoorziening en het dagelijkse leven?

Europa kan zich volgens meteorologen verwachten aan een winter die koeler zal zijn dan vorig jaar, hoewel het nog steeds warmer zal blijven dan de 10- en 30-jarige gemiddelden. Vooral in landen zoals Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië zal oktober al koudere temperaturen brengen. Zuid-Europa lijkt daarentegen te ontsnappen aan de kilte. Zo kan Athene in oktober temperaturen tot wel 32 °C bereiken, ondanks de zware hitte en bosbranden in de afgelopen zomermaanden.

De voorspelling van een koelere winter komt als een verrassing na een uitzonderlijk zachte winter vorig jaar, die vooral Duitsland ten goede kwam. Dit milde weer had een positieve impact op de energiecrisis in Europa, aangezien de vraag naar energie verminderde. Met de komst van koudere temperaturen, zou die situatie echter kunnen veranderen.

De invloed van La Niña

De verwachting dat deze winter kouder zal zijn, wordt grotendeels toegeschreven aan het La Niña-fenomeen. La Niña, dat wordt gekenmerkt door een afkoeling van de oppervlaktewateren in de Stille Oceaan, beïnvloedt weerpatronen over de hele wereld. Meteorologen van onder andere Maxar Technologies Inc. voorspellen dat de kans op een La Niña in de komende maanden is toegenomen tot 83 procent, wat wijst op een groeiende zekerheid dat dit fenomeen een impact zal hebben op het weer in Europa.

La Niña heeft vaak een dubbel effect op het weer: het brengt droogte in gebieden zoals Californië en Argentinië, terwijl het regenval stimuleert in Indonesië en Australië. Voor Europa betekent dit meestal koudere temperaturen, en dat zal naar verwachting dit jaar ook het geval zijn.

Wat betekent dit voor Europa?

Andrew Pedrini, meteoroloog bij Atmospheric G2, waarschuwt dat Europa zich moet voorbereiden op een zwakke tot matige La Niña, met name in West-Europa. Dit zou kunnen leiden tot koude periodes in november en december, mogelijk met verhoogde sneeuwval in sommige gebieden. Hij voorspelt ook dat de kans op stormen toeneemt, zoals de recente storm Boris die vorige maand de Oostenrijkse Alpen bedekte met 1,5 meter sneeuw.

Koudere temperaturen kunnen echter ook de energie-infrastructuur van Europa onder druk zetten. Vorige winters waren mild, wat hielp om de overgang weg van Russisch gas te verzachten. Een koelere winter kan echter leiden tot een hogere energievraag, wat mogelijk nieuwe uitdagingen creëert voor de elektriciteitsnetwerken in de regio.

Meer
Lees meer...