Na brieven, mails en berichten heeft de Europese Commissie besloten om een formeel onderzoek naar X te starten. Het onderzoek moet uitwijzen of X zich wel houdt aan de nieuwe Digital Services Act (DSA), en of het bedrijf en diens eigenaar Elon Musk genoeg doen om schadelijke content aan te pakken.
Europese Commissie opent onderzoek naar X: doet Elon Musk genoeg om desinformatie aan te pakken?
Waarom is dit belangrijk?
X kampt met veel desinformatie. Eigenaar Elon Musk lijkt niet in staat te zijn om haatdragende inhoud van zijn platform te verwijderen. Dat de Europese Commissie hier formeel op zou reageren, hing al een tijdje in de lucht.In het nieuws: De Europese Commissie opent vier formele onderzoeken naar X wegens mogelijke inbreuken tegen de DSA.
- Musk en zijn team worden er al langer van beschuldigd te weinig te doen om desinformatie en haatzaaierij op X tegen te gaan.
- De Europese Commissie lanceert nu vier onderzoeken naar X, die moeten kijken hoe het platform omgaat met desinformatie en het tegengaan van illegale content.
- Ook wordt er onderzocht in hoeverre X transparant is inzake adverteren en de toegang tot data voor researchers.
- Tot slot rijst ook de vraag of X gebruikers niet misleid heeft toen het gekende blauwe vinkje van betekenis veranderde. Vroeger stond zo’n vinkje voor een geverifieerd profiel. Nu krijgt iedereen die voor een premium-membership betaalt, een vinkje bij hun profiel.
- “De Commissie zal nauwkeurig onderzoeken of X voldoet aan de DSA, om ervoor te zorgen dat Europese burgers online beschermd worden, zoals de regulatie voorschrijft,” aldus Margrethe Vestager, de uitvoerend vicevoorzitter van de Commissie voor digitaal beleid.
- Er wacht X nu een maandenlang onderzoek, wat kan resulteren in boetes tot 6 procent van de wereldwijde winst, schrijft Politico.
“EU zal volledig gebruikmaken van gereedschapskist”
Uitgezoomd: De strijd tussen Musk en de Europese Commissie duurt voort
- X ligt al langer onder vuur omdat het socialemediaplatform zich niet zou houden aan de DSA. Musk kreeg top 13 oktober al een brief van de Eurocommissaris voor Interne Markt, Thierry Breton. Breton wilde een reactie van Musk over mogelijke schadelijke en onjuiste informatie op X met betrekking tot de oorlog tussen Israël en Hamas.
- Dat resulteerde in een reeks tweets, heen en weer, tussen Musk en Breton. Volgens Musk is de code van X open source, vrij voor iedereen om in te kijken. Breton vond dit niet genoeg als antwoord, en verwees naar de DSA waarin strikte regels tegen haatdragende taal staan.
- Ook nu hamert Breton op het belang van de DSA: “We hebben nu duidelijke regels, ex-ante verplichtingen, krachtig toezicht, snelle handhaving en afschrikwekkende sancties, en we zullen volledig gebruikmaken van onze gereedschapskist om onze burgers en democratieën te beschermen”.
De reactie: “We werken mee”
- Politico vroeg X om een reactie. Directielid Joe Benarroch hield het kort maar krachtig: “X blijft zich inzetten om te voldoen aan de Digital Services Act en werkt mee aan het regelgevingsproces.”
- Musk zelf gaf eerder publiekelijk aan dat hij de DSA wel wil onderschrijven. Achter gesloten deuren zou hij er echter over nadenken om X terug te trekken uit de Europese Markt, als het platform aan nog meer regels moet voldoen.
- Dat de EU strenge wetgeving heeft, ontdekte overigens ook Meta. Dat bedrijf lanceerde vorige week zijn X-kloon Threads in Europa, na vertragingen omdat de app niet voldeed aan onder andere de Europese privacywetgeving.
- Mocht Musk zijn platform niet onder controle krijgen of zelfs sluiten in Europa, dan is dit ongetwijfeld een opsteker voor Meta.