Slecht nieuws voor iedereen die al een hotel in Amsterdam geboekt heeft om naar het Eurovisiesongfestival te gaan kijken. De Nederlandse hoofdstad heeft zich namelijk teruggetrokken uit de race om de wedstrijd te organiseren. Vijf andere steden blijven in de running.
Duncan Laurence betoverde de hele wereld met zijn Arcade. Een betere keuze hadden hij en zijn piano niet kunnen maken voor zijn deelname aan het Eurovisiesongfestival in Tel Aviv. Duncan Laurence won en de wedstrijd strijkt volgend jaar dus neer in Nederland! Maar waar moeten we nu precies naartoe?
De Nederlandse steden pitchen
De organisatie van het Eurovisiesongfestival 2020, de Nederlandse openbare omroep NPO, heeft nog geen definitieve beslissing gemaakt over de locatie van de wedstrijd. Dat kan ook niet, want de kandidaat-steden hebben nog tot 10 juli om hun bidbook in te dienen. Dat is een document waarmee ze NPO moeten overtuigen dat ze de wedstrijd kunnen organiseren.
In die pitch leggen de steden uit in welke zaal ze het festival zouden organiseren, wat daar de capaciteit van is en hoe het er zit met de technische snufjes. Daarnaast is het voor de organisatie van het Eurovisiesongfestival ook belangrijk dat er in de buurt voldoende logeermogelijkheden zijn, dat de infrastructuur van de stad zo’n gigantisch evenement aankan en dat de stad bovendien gemakkelijk te bereiken is.
Amsterdam valt af
Eén ding is al zeker: we moeten geen hotels in Amsterdam beginnen zoeken. De Nederlandse hoofdstad liet namelijk weten dat alle concertzalen en evenementenhallen die groot genoeg is voor het Eurovisiesongfestival, niet beschikbaar zijn wanneer ze die nodig hebben. Het festival gaat waarschijnlijk door op 12, 14 en 16 mei 2020.
De Nederlandse hoofdstad had dan een ander idee: het Eurovisiesongfestival als een écht festival organiseren. Amsterdam wilde grote tenten opzetten, een hoofdpodium bouwen en dat omsingelen met tientallen foodtrucks. Maar dat plan gaat dus ook niet door, omdat het veel te complex en onzeker is.
Amsterdam is niet de eerste stad die zich uit de race terugtrekt. Leeuwarden, Breda en Den Haag gingen de hoofdstad al voor. Ook die hadden vooral problemen om een geschikte locatie te vinden, die op dat moment vrij is. Het financiële plaatje dat erbij komt, schrikt hen ook wat af.
Richard de Mos, burgemeester van Den Haag, liet via Twitter weten dat de stad zich terugtrekt uit de race. Den Haag steunt Rotterdam als Eurovisie-stad in 2020.
Wie blijft nog over?
Vijf steden blijven nog in de running om het Eurovisiesongfestival te organiseren volgend jaar: Maastricht, Arnhem, Den Bosch, Utrecht en Rotterdam. Die laatste is volgens Nederlandse media de meest waarschijnlijke winnaar. De andere steden zouden laten vallen hebben dat het financieel wel eens wat moeilijk zou kunnen worden.
Nederland organiseert al voor de vijfde keer het Eurovisiesongfestival, al is het ondertussen wel al een tijdje geleden. In 1958 streek de wedstrijd neer in Hilversum, in 1970 was dat in Amsterdam en in 1976 en 1989 in Den Haag. In augustus zullen we weten waar het Eurovisiesongfestival volgend jaar zal plaatsvinden.