Eurovisiesongfestival: Noorse omroep reageert als eerste land op kritiek op deelname Israël

Er is voor het eerst een officiële reactie gekomen op de deelname van Israël aan het Eurovisiesongfestival in 2024. Die deelname is controversieel omdat veel fans van het Songfestival vinden dat het land te ver gaat in zijn reactie op de terreurdaden van 7 oktober en zo oorlogsmisdaden pleegt in Gaza. De Noorse omroep NRK laat weten dat het de kritiek begrijpt, maar dat het beslissing van de European Broadcasting Union (EBU) zal volgen.

Het Eurovisiesongfestival zonder de nodige politieke discussies zou het Eurovisiesongfestival niet zijn. En ook dit jaar is dat niet anders. Reden daarvoor is de oorlog in Gaza, het deel van Palestina dat al anderhalve maand wordt gebombardeerd en aangevallen door het Israëlische leger na de aanval van Hamasstrijders op Israël op 7 oktober. Ondanks die oorlog zal Israël er toch gewoon bij zijn op het volgende Eurovisiesongfestival in Malmö, Zweden. Dat is sinds eerder deze week ook officieel, want toen maakte de EBU de deelnemende landen bekend.

Noorse omroep

Sinds die bekendmaking is er op sociale media van fans uit nog meer kritiek gekomen op de deelname van Israël. Zij stellen zich vragen bij het verschil in reactie in vergelijking met Rusland en Belarus, die beiden zijn verbannen na de start van de oorlog in Oekraïne.

Omdat de kritiek op de Russische deelname toen begon vanuit de oproepen van de andere deelnemende landen wordt ook nu naar hen gekeken. De Noorse krant Dagbladet contacteerde daarvoor NRK over hun positie over de deelname van Israël. “Het is logisch dat er vragen gesteld worden over de deelname aan het Eurovisiesongfestival voor een land in oorlog. We hebben nog geen standpunt over deze kwestie ingenomen, maar volgen wat de EBU besluit”, klonk het daar.

Meer
Lees meer...