Eurovisiesongfestival: Deze 37 (of 38) landen nemen deel aan de editie van 2024

Na lange tijd van onduidelijkheid heeft de European Broadcasting Union (EBU) eindelijk bekendgemaakt hoeveel landen zullen deelnemen aan het Eurovisiesongfestival in 2024. Het gaat om 37 landen. Dat is hetzelfde aantal als in 2023.

We komen steeds meer te weten over het Eurovisiesongfestival in 2024. Zo maakte Zweden, dat gastland is na de winst van Loreen met Tattoo, deze zomer al bekend dat Malmö de wedstrijd zal ontvangen. Op hetzelfde moment vernamen we ook wanneer de volgende editie zal doorgaan. De halve finales staan gepland op 7 en 9 mei, terwijl de finale volgt op 11 mei. Daarnaast weten we ook dat de puntentelling mogelijk zal aangepast worden.

Met Australië en Luxemburg

Wat tot nu toe nog niet bekendgemaakt was, was het aantal landen dat zal deelnemen. Nieuws daarover kwam opvallend laat, want de ticketverkoop is namelijk al geweest. Veel landen bevestigden eerder zelf al hun deelname, maar toch bleven er nog enkele vragen. Het grootste twijfelgeval daarbij was Australië. Zij nemen deel sinds 2015, maar na de vorige editie liep hun deal met de EBU af. Die deal is nu dus verlengd.

Verder was er hoop voor de terugkeer van landen zoals Noord-Macedonië, Bulgarije, Andorra en zelfs Monaco, maar zij zullen uiteindelijk volgend jaar (nog) niet deelnemen. Er wel terug bij is Luxemburg, dat voor het laatste meedeed in 1993 en in het verleden vijf edities won.

Zoals verwacht is ook Israël er gewoon bij in Malmö. De deelname van het land wordt door veel fans van het Eurovisiesongfestival bekritiseerd door de oorlog in Gaza, maar voorlopig blijft die vraag zonder gevolgen.

Zonder Roemenië

De enige afhaker is voorlopig Roemenië. De organiserende omroep daar kampt al enige tijd met financiële problemen waardoor inzendingen de voorbije jaren alles zelf moesten bekostigen. Toch heeft de EBU Roemenië nog niet volledig opgegeven, want er wordt nog steeds onderhandeld.

Meer
Lees meer...