Eurovisiesongfestival maakt nieuwe regels voor puntentelling bekend

Er komt mogelijk een aangepaste puntentelling in het komende Eurovisiesongfestival 2024 in het Zweedse Mälmo. Vorig jaar kwam er namelijk vanuit verschillende hoeken de vraag om de punten van de nationale jury’s minder zwaar te laten doorwegen in vergelijking met de televoting. Die mogelijkheid is er nu, al is er nog geen definitieve beslissing genomen.

Sinds 2009 wordt de winnaar in de finale van het Eurovisiesongfestival zo goed als op dezelfde manier bepaald. 50 procent van de punten worden daarbij bepaald door een televoting per land, terwijl de andere 50 procent komt van een vakjury. Die bestaat uit vijf zogenaamde experts per land. Dat kan gaan van mensen uit de muziekindustrie, over voormalige deelnemers tot muziekjournalisten of radiomedewerkers.

Jury vs. publiek

Door dat systeem komt het uiteraard regelmatig voor dat de vakjury en de televoting een andere winnaar heeft. Dit jaar was dat verschil echter veel groter dan we gewoon zijn. Loreen won voor Zweden namelijk met 340 punten de stemming van de jury, voor Finland met 177 punten. Bij de televoting domineerde Finland dan weer 376 punten, tegenover 243 voor Zweden.

Ook bij andere landen waren er soms grote verschillen. Zo eindigde Alessandra van Noorwegen bij de vakjury als zeventiende met 52 punten, terwijl het publiek ze op een derde plaats zette met 216 punten. Noorwegen nam daarom het voortouw en wierp zich op als voorvechter van een hervorming

2024

Het voorstel dat daarop het vaakst weerklonk, was het idee om de punten van de nationale jury’s maar voor 30 of 40 procent te laten meetellen. In de reglementen voor de editie van 2024 is nu bepaald dat de punten van de jury en van het publiek zullen gecombineerd worden volgens een verhouding waarover later zal worden beslist. Het is de EBU, na goedkeuring door de Referentiegroep, die daarover later zal beslissen. De mogelijkheid bestaat dus ook nog steeds dat de verhouding gewoon 50-50 blijft.

Meer
Lees meer...