Eurovisiesongfestival: Noorwegen werkt aan voorstel voor nieuw systeem van jurystemmen

Noorwegen is vastbesloten om het stemsysteem van nationale jury’s in het Eurovisiesongfestival te hervormen. Het land kaartte dat ‘probleem’ meteen na de meeste recente editie al aan en heeft nu laten weten dat het een alternatief systeem zal voorstellen aan de European Broadcasting Union (EBU), de organisator van het Songfestival. Bij dat voorstel zouden de punten van de jury minder doorwegen in vergelijking met die van het publiek.

Sinds 2009 wordt de winnaar in de finale van het Eurovisiesongfestival zo goed als op dezelfde manier bepaald. 50 procent van de punten worden daarbij bepaald door een televoting per land, terwijl de andere 50 procent komt van een vakjury. Die bestaat uit vijf zogenaamde experts per land. Dat kan gaan van mensen uit de muziekindustrie, over voormalige deelnemers tot muziekjournalisten of radiomedewerkers.

Door dat systeem komt het uiteraard regelmatig voor dat de vakjury en de televoting een andere winnaar heeft. Dit jaar was dat verschil echter veel groter dan we gewoon zijn. Loreen won voor Zweden namelijk met 340 punten de stemming van de jury, voor Finland met 177 punten. Bij de televoting domineerde Finland dan weer 376 punten, tegenover 243 voor Zweden.

Noorwegen

Ook bij andere landen waren er soms grote verschillen. Zo eindigde Alessandra van Noorwegen bij de vakjury als zeventiende met 52 punten, terwijl het publiek ze op een derde plaats zette met 216 punten. Het is dan ook Martin Phillip Fjellanger, oprichter van Eurovisie Noorwegen, die na het afgelopen Eurovisiesongfestival opriep om te kijken hoe het systeem van vakjury’s eventueel kon hervormd worden.

De Noorse zender NRK, die verantwoordelijk is voor de inzendingen van het land, wierp zich meteen op als voorvechter van zo’n hervorming. Stig Karlsen, het hoofd van de delegatie van Noorwegen, heeft nu in een gesprek met Eurovíziós Podcast meer uitleg gegeven over die plannen.

Jury minder laten meetellen

Karlsen vreest dat de publieke belangstelling voor het Eurovisiesongfestival gaat afnemen als liedjes die goed scoren bij de televoting niet winnen. Hij wil daarom dat de stemmen van de jury maar voor 30 of 40 procent meetellen. Door de jury’s niet volledig te schrappen zou nog steeds het stemmen voor buurlanden kunnen gecounterd worden en blijft de puntentelling ook spannend.

Meer
Lees meer...