Organisator Eurovisiesongfestival gaat nadenken over het aanpassen van het systeem van vakjury’s

De vraag van een groot deel van de fans van het Eurovisiesongfestival om het systeem van de vakjury’s aan te passen, krijgt mogelijk een vervolg. De Eurovision Song Contest Reference Group van de EBU zal de kwestie namelijk bespreken. Een beslissing wordt wel pas verwacht in januari 2024.

Sinds 2009 wordt de winnaar in de finale van het Eurovisiesongfestival zo goed als op dezelfde manier bepaald. 50 procent van de punten worden daarbij bepaald door een televoting per land, terwijl de andere 50 procent komt van een vakjury. Die bestaat uit vijf zogenaamde experts per land. Dat kan gaan van mensen uit de muziekindustrie, over voormalige deelnemers tot muziekjournalisten of radiomedewerkers.

Zo bestond de Belgische professionele jury dit jaar uit Alex Callier (Hooverphonic, deelnemer uit 2021), zangeres Sennek (deelnemer uit 2018), Laura Govaerts (MNM), Sam Jaspers (voormalig Ultratop-samensteller) en Lester Williams (dj, tekstschrijver en producer).

Noorwegen

Door dat systeem komt het uiteraard regelmatig voor dat de vakjury en de televoting een andere winnaar heeft. Dit jaar was dat verschil echter veel groter dan we gewoon zijn. Loreen won voor Zweden namelijk met 340 punten de stemming van de jury, voor Finland met 177 punten. Bij de televoting domineerde Finland dan weer 376 punten, tegenover 243 voor Zweden.

Ook bij andere landen waren er soms grote verschillen. Zo eindigde Alessandra van Noorwegen bij de vakjury als zeventiende met 52 punten, terwijl het publiek ze op een derde plaats zette met 216 punten. Het is dan ook Martin Phillip Fjellanger, oprichter van Eurovisie Noorwegen, die na het afgelopen Eurovisiesongfestival opriep om te kijken hoe het systeem van vakjury’s eventueel kon hervormd worden.

Vakjury

Ondertussen blijkt de Noorse zender NRK daarover een overleg gehad te hebben met de EBU, de organisator van het Eurovisiesongfestival. Dat bevestigt projectmanager Thea Finder aan de nieuwssite TV2. “We zijn met de EBU in gesprek. Er is ons verteld dat het in januari zal worden beoordeeld en er dan zal worden beslist”, legt ze uit. Die beslissing zal genomen worden door de Eurovision Song Contest Reference Group, dat verantwoordelijk is voor veranderingen in het format of het reglement.

De kans dat vakjury’s volledig worden afgeschaft, lijkt heel klein. Het Eurovisiesongfestival experimenteerde daar al mee tussen 1998 en 2009. Toen was er echter een grote dominatie van Oost-Europa en minder serieuze inzendingen. De hoop is echter dat er meer controle komt op wie landen selecteren voor hun vakjury. Mogelijk zal het aantal juryleden per land ook uitgebreid worden.

Meer
Lees meer...