Eurovisiesongfestival: Noorwegen wil systeem van vakjury hervormen

Het Eurovisiesongfestival blijft ook de week na de finale voor beroering zorgen. Het feit dat Zweden, dat won bij de vakjury, het haalde voor publiekslieveling Finland zorgt ervoor dat de vakjury opnieuw ter discussie staat.

Sinds 2009 wordt de winnaar in de finale van het Eurovisiesongfestival zo goed als op dezelfde manier bepaald. 50 procent van de punten worden daarbij bepaald door een televoting per land, terwijl de andere 50 procent komt van een vakjury. Die bestaat uit vijf zogenaamde experts per land. Dat kan gaan van mensen uit de muziekindustrie, over voormalige deelnemers tot muziekjournalisten of radiomedewerkers. Zo bestond de Belgische professionele jury dit jaar uit Alex Callier (Hooverphonic, deelnemer uit 2021), zangeres Sennek (deelnemer uit 2018), Laura Govaerts (MNM), Sam Jaspers (voormalig Ultratop-samensteller) en Lester Williams (dj, tekstschrijver en producer).

Zweden tegen Finland

Door dat systeem komt het uiteraard regelmatig voor dat de totale vakjury en de totale televoting een andere winnaar heeft. Dit jaar was dat verschil echter veel groter dan we gewoon zijn. Loreen won voor Zweden namelijk met 340 punten de stemming van de jury, voor Finland met 177 punten. Bij de televoting domineerde Finland dan weer 376 punten, tegenover 243 voor Zweden.

Uiteindelijk won Zweden (Loreen met Tattoo) dus, voor Finland (Käärijä met Cha Cha Cha), de favoriet van de kijker. Dat Loreen zo het Eurovisiesongfestival wint terwijl het publiek haar maar liefst 133 punten minder heeft gegeven, stoot sommige fans tegen de borst. Velen roepen dan ook online op om het systeem van professionele jury’s af te schaffen.

Noorwegen

Ook voor de Noorse Alessandra was er een enorm verschil tussen de punten van de vakjury en de televoting. Zij kreeg van de jury amper 55 punten, goed voor een 17de plaats. Het publiek gaf haar echter 216 punten, goed voor een derde plaats. Daardoor eindigde Noorwegen met Queen of Kings uiteindelijk op een vierde plaats.

Martin Phillip Fjellanger, oprichter van Eurovisie Noorwegen, reageerde na afloop op die grote verschillen. In Dagbladet zegt hij dat de jury Finland benadeeld heeft. “Dat de jury de grote publieklieveling heeft geboycot, is een probleem”, klinkt het.

“Jury’s niet bekwaam”

“Ik pleit er niet voor om jury’s af te schaffen, want ze zijn belangrijk om stemmen voor buurlanden en diasporastemmen uit te balanceren. Maar ik twijfel wel aan de competitie van de jury’s aangezien ze populaire nummers zoals Queen of Kings en Cha Cha Cha niet naar waarde schatten. Ik vind de jury’s niet erg bekwaam”, gaat hij verder.

“Dat een jury van in totaal 185 mensen evenveel macht heeft als miljoenen televisiekijkers is twijfelachtig. Het jurysysteem moet geëvalueerd worden”, voegt Stig Karlsen, hoofd van de Noorse delegatie voor Eurovisie, daaraan toe.

Meer
door Redactie
Lees meer...