Eurovisiesongfestival: Loreen triomfeert opnieuw voor Zweden en klopt fan favorite Finland; België 7de

Zweden heeft het 67ste Eurovisiesongfestival gewonnen. Tattoo van Loreen kreeg vooral van de jury de meeste punten en hield na de publiek televoting genoeg voorsprong over op publieklieveling Finland. Gustaph eindigde voor België op een zeer knappe zevende plaats.

Zweden ging als absolute topfavoriet de finale van het Eurovisiesongfestival in. Loreen was volgens de bookmakers de grootste kanshebber om te winnen. Daarmee zou ze de tweede persoon ooit worden, na Johny Logan, die de wedstrijd twee keer weet te winnen. Bovendien kon Zweden zo zijn zevende overwinning pakken waarmee het Ierland bovenaan de ranking zou bijbenen.

Bij het publiek was Käärijä uit Finland, met het aanstekelijke Cha Cha Cha, de voorbije dagen echter steeds meer uitgegroeid tot een fan favorite. Verder was het uiteraard ook uitkijken naar de prestaties van Gustaph. Die bengelde met zijn Because of You lang onderaan bij de bookmakers, maar maakte heel de week indruk en was zo fors opgeklommen.

Zweden bij de jury …

Na een mooie show met niet alleen 26 inzendingen, maar ook heel wat Songfestival-iconen was het tijd voor de bekende puntentelling. Daarbij werden – zoals de voorbije jaren altijd het geval is – eerst door alle landen de jurypunten gegeven. Pas daarna worden de punten van de televoting alles samen uitgedeeld.

Zoals verwacht was Loreen de grote winnares bij de nationale jury’s. Ze kreeg maar liefst 15 keer 12 punten en verzamelde een indrukwekkend totaal van 340 punten. Israël (177), Italië (176), Finland (150) en het verrassende Estland (146) volgden al op geruime afstand. Onder andere dankzij 12 punten van Australië, Georgië en Griekenland stond België na de jurypunten knap zevende met 127.

… Finland bij het publiek

Daarna was het tijd voor de punten van de televoting. Daarbij viel direct de indrukwekkende score van 216 punten van Noorwegen op. België deed het hier iets minder met 55 punten, maar omdat ook onze dichtste achtervolgers het lieten afweten, was dat uiteindelijk toch voldoende om op plaats 7 te blijven staan. Gustaph haalt zo het beste resultaat voor België sinds Blanche in 2017 en het beste voor Vlaanderen sinds Tom Dice in 2010.

Uiteindelijk kwam het op het einde neer op een Scandinavische tweestrijd tussen Zweden en Finland. Käärijä won daarbij de televoting met 376 punten, maar de 243 voor Loreen bleek voldoende voor de overwinning met een totaal van 583 punten. Finland werd uiteindelijk tweede met 526 punten. Israël (362), Italië (350), Noorwegen (268), Oekraïne (243), België (182), Estland (168), Australië (151) en Tsjechië (129) vervolledigden de top tien.

Luister hier naar het winnende lied van Zweden:

Meer
Lees meer...