Eurovisiesongfestival: Dit is wanneer België in actie komt in de finale

België wist zich donderdagavond te plaatsen voor de finale van het Eurovisiesongfestival en dus zien we zaterdagavond Gustaph terug. Daar brengt hij zijn Because Of You als 16de van de 26 deelnemers.

De zogenaamde Big Five (Spanje, Italië, Duitsland, Frankrijk en de UK) en titelverdediger Oekraïne waren al langer zeker van een plaats in de grote finale van komende zaterdag. Dinsdag kwamen daar met Finland, Zweden, Israël, Portugal, Noorwegen, Kroatië, Servië, Zwitserland, Tsjechië en Moldavië nog tien landen bij. Donderdag leerden we op het einde van de tweede halve finale de laatste tien finalisten kennen. Dat werden België, Albanië, Cyprus, Estland, Oostenrijk, Litouwen, Polen, Australië, Armenië en Slovenië. Daarmee kennen we de 26 landen die we zaterdag in de grote finale zien.

Running order

Meteen na de show van gisterenavond is dan ook bepaald in welke volgorde die landen mogen aantreden. Daarvoor loten alle deelnemers of zij in de eerste helft of in de tweede helft van de wedstrijd in actie komen. Daarna is het aan de producers om een zo goed mogelijke en afwisselende show samen te stellen.

Opvallend is dat heel veel favorieten in de eerste helft in actie komen. Dat is ook het geval voor Zweden en Finland, die respectievelijk als 9de en 13de zullen optreden. België lootte de tweede helft en kreeg in de running order nummer 16 toegewezen. Vanuit die positieve werd nog nooit het Eurovisiesongfestival gewonnen, al is nummer 17 wel het meest succesvolle startnummer ooit.

De finale van het Eurovisiesongfestival is zaterdag 13 mei vanaf 20.55 uur te bekijken op Eén.

Meer
Lees meer...