Eurovisiesongfestival kondigt grote lading Songfestival-iconen aan voor finale

De BBC heeft bekendgemaakt welke artiesten zullen optreden tijden de Grote Finale van het Eurovisiesongfestival op zaterdag 13 mei in Liverpool. Het gaat daarbij om een lange waslijst aan voormalige winnaars en deelnemers van de liedjeswedstrijd.

Dat de komende editie van het Eurovisiesongfestival er een beetje anders zal uitzien, stond al even vast. Voor het eerst in lange tijd wordt het festival namelijk niet georganiseerd door het winnende land. Door de aanhoudende oorlog in Oekraïne zal Liverpool in Engeland de gaststad worden. Daar zal het festival gepresenteerd worden door drie Britten en één Oekraïense.

Halve finales en Grote Finale

Die dubbele organisatie zal ook weerspiegeld worden in de acts die we te horen krijgen tussen de deelnemende songs. Vorige week kregen we daarover al te horen wie de interval- en openingsact voor hun rekening zullen nemen in beide halve finales. Het gaat daarbij vooral over bekende Britse en Oekraïense artiesten.

Nu heeft de organisatie ook de acts bekendgemaakt die tijdens de Grote Finale zullen optreden. Zoals eerder al geteased gaat het om allemaal bekende voormalige deelnemers, waaronder ook meerdere winnaars.

Oekraïense acts

Ook in de finale zullen heel wat Britse en Oekraïense artiesten op het podium staan. Van Oekraïense zijde is er uiteraard de uittredende winnaar Kalush Orchestra. Zij zullen de avond openen met een optreden dat de naam Voices of a New Generation kreeg.

Tijdens de vlaggenparade is het dan tijd voor Tina Karol (7de in 2006 met Show Me Your Love), Verka Serduchka (2de in 2007 met Dancing Lasha Tumbai), Jamala (winnaar in 2016 met 1944) en GO_A (5de in 2021 met Shum). Zij zullen volgens de officiële mededeling van de BBC hun Eurovisielied brengen “gemengd met Britse klassiekers”.

Intervalacts

De Brit Sam Ryder, vorig jaar tweede met Space Man, zal als eerste intervalact te horen zijn. Daarna is het opnieuw tijd voor enkele (recente) iconen van het Eurovisiesongfestival. Zes grote namen brengen namelijk samen The Liverpool Songbook, een ode aan de bijdrage van gaststad Liverpool aan de wereld van de popmuziek.

Het topgezelschap bestaat uit de Italiaan Mahmood (2de in 2019 met Soldi en 6de in 2022 met Brividi), De Israëlische Netta (winnares in 2018 met Toy), de IJslander Daði Freyr (4de in 2021 met 10 Years), de Zweedse Cornelia Jakobs (4de in 2022 met Hold Me Closer) en de Nederlander Duncan Laurence (winnaar in 2019 met Arcade). Zij worden bijgestaan door Sonia, die uit Liverpool afkomstig is en dertig jaar geleden in 1993 tweede werd op het Songfestival met Better the Devil You Know.

De halve finales van het Eurovisiesongfestival zijn op dinsdag 9 mei en donderdag 11 mei te volgen op Eén. De grote finale volgt op zaterdag 13 mei.

Meer
Lees meer...