Eurovisiesongfestival: Graham Norton presenteert naast Oekraïense zangeres en twee Britse sterren

Het Eurovisiesongfestival heeft zijn vier presentatoren gevonden. Dat maakt de BBC vandaag bekend. Onder andere presentator Graham Norton en de Oekraïense zangeres Julia Sanina zullen van de partij zijn. Het evenement vindt dit jaar plaats op 9, 11 en 13 mei in Liverpool.

Binnen drie maanden is het tijd voor het Eurovisiesongfestival in Liverpool. De komende editie zal een samenwerking zijn tussen de Groot-Brittannië en Oekraïne. Dat laatste land won de vorige editie, maar kan door de aanhoudende gevaren in het land geen eigen festival organiseren. De presentatie zal door de aangepaste organisatie ook een mengeling worden van Britse en Oekraïense sterren. De grootste naam daarbij is zonder twijfel presentator Graham Norton.

Eurovisiesongfestival

Dat de komende editie van het Eurovisiesongfestival er een beetje anders zal uitzien, stond al even vast. Voor het eerst in lange tijd wordt het festival namelijk niet georganiseerd door het winnende land. Door de aanhoudende oorlog in Oekraïne zal Liverpool in Engeland de gaststad worden.

Voor ons land zal Gustaph het Kanaal oversteken met zijn song Because of You. Daarmee zal hij eerst door de tweede halve finale op donderdag 11 mei moeten geraken. Tijdens die halve finale heeft de jury dit jaar geen inspraak. Dat betekent dat alle finalisten zullen worden gekozen door de kijkers zelf.

Dat publiek wordt tijdens de volgende editie ook uitgebreider. Ook niet-deelnemende landen kunnen namelijk stemmen. Die stemmen zullen dan worden samengebracht onder de noemer ‘Rest of the World’ die net zoals alle andere landen 12 punten kunnen uitreiken. De kijkers uit die landen zullen online kunnen stemmen, maar zullen zich daarvoor wel moeten identificeren met een kredietkaart.

Presentatie

Vandaag maakte BBC dus eindelijk ook bekend wie het festival in goede banen zal leiden. In de halve finales zal dat een vrouwelijk trio zijn. Daarbij is de eerste naam die van de Oekraïense zangeres Julia Sanina (32). Zij is het gezicht van de rockband The Hardkiss en is een jurylid in X Factor Ukraine.

Zij wordt bijgestaan door de Britse popster Alesha Dixon (44) die vooral bekend is als jurylid in Britain’s Got Talent, en actrice Hannah Waddingham (48). Die laatste won in 2021 nog een Emmy voor haar rol in de Apple TV+-serie Ted Lasso. Daarnaast kennen sommigen haar ook als de mama van Jackson in Sex Education of “the shame nun” in Game of Thrones. Naast haar acteerwerk is Waddingham ook een bekende naam in de musicalwereld.

Het Eurovisiesongfestival is dit jaar op 9, 11 en 13 mei te volgen op Eén.

Meer
Lees meer...