Eurovisiesongfestival verandert stemming: wereldwijde inspraak en geen jury in halve finale

Het Eurovisiesongfestival van 2023 zal er een beetje anders uitzien. Vandaag maakte de organisatie namelijk bekend dat er enkele aanpassingen zullen gebeuren bij het stemmen. Daarbij zal er bijvoorbeeld geen sprake zijn van een jury tijdens de halve finales én krijgen ook niet-participerende landen inspraak.

Binnen iets meer dan een halfjaar is het tijd voor het Eurovisiesongfestival in Liverpool. De komende editie zal een samenwerking zijn tussen de Groot-Brittannië en Oekraïne. Dat laatste land won de vorige editie, maar kan door de aanhoudende gevaren in het land geen eigen festival organiseren. Tijdens het volgende festival zullen er voor de eerste keer enkele veranderingen zijn tijdens het stemmen. Dat maakte EBU vandaag bekend.

Eurovisiesongfestival

Dat de komende editie van het Eurovisiesongfestival er een beetje anders zal uitzien, stond al even vast. Voor het eerst in lange tijd wordt het festival namelijk niet georganiseerd door het winnende land. Door de aanhoudende oorlog in Oekraïne zal Liverpool in Engeland de gaststad worden.

Wie ons land zal vertegenwoordigen op de komende editie, zal de komende maanden beslist worden. Onder andere The Starlings en Loredana zullen een gooi doen naar de overwinning. Uiteindelijk wordt onze inzending gekozen tijdens een grote finale in Paleis 12.

Nieuw stemsysteem

De winnaar van die preselecties zal tijdens zijn halve finale al meteen met enkele aanpassingen te maken krijgen. Tijdens die halve finales zal er namelijk geen sprake meer zijn van een jury. Dat betekent dat alle finalisten zullen worden gekozen door de kijkers zelf. België zal dus voor een act moeten kiezen die niet alleen de kenners maar ook het publiek overtuigt.

Dat publiek wordt tijdens de volgende editie ook uitgebreider. Vanaf 2023 zullen ook kijkers van niet-deelnemende landen kunnen stemmen. Die stemmen zullen dan worden samengebracht onder de noemer ‘Rest of the World’ die net zoals alle andere landen 12 punten kunnen uitreiken. De kijkers uit die landen zullen online kunnen stemmen, maar zullen zich daarvoor wel moeten identificeren met een kredietkaart.

Bron: EBU
Meer
Lees meer...