Liverpool wordt gaststad Eurovisiesongfestival 2023

De kogel is door het hamsterwiel op mensenformaat: het Eurovisiesongfestival trekt volgend jaar naar Liverpool. De organisatie liet recent weten dat er nog twee steden in de running waren. Daarbij ging het tussen Liverpool en Glasgow en het werd Liverpool dat aan het langste eind trok.

Het Eurovisiesongfestival van 2023 heeft een locatie. Het jaarlijkse evenement waarop glitter the new black is, trekt naar Liverpool. De stad werd door de EBU gekozen na een lange afvalrace waaraan aanvankelijk zo’n 20 steden deelnamen.

Niet in Oekraïne

Oekraïne won dit jaar het Eurovisiesongfestival met Stefania van Kalush Orchestra. Naar Eurovisietraditie wordt de winnaar het gastland van het volgende jaar. Maar hoewel Oekraïne lang bleef volhouden dat het tegen mei 2023 klaar zou zijn om het Eurovisiesongfestival te organiseren in eigen land, oordeelde de EBU dat het risico te groot was. Het organiseren van een evenement van de grootte van het Eurovisiesongfestival neemt namelijk bijna een volledig jaar in beslag. Daardoor werd het Verenigd Koninkrijk, dat met Space Man van Sam Ryder tweede werd, aangesteld als gastland. Het land kreeg daarbij wel de voorwaarde dat de Oekraïense cultuur, muziek en community moet aanwezig zijn tijdens de organisatie van het Songfestival in 2023.

Sindsdien konden Britse steden zich kandidaat stellen. Daarvoor moesten ze een bidbook indienen waarmee ze aantonen aan alle nodige strenge voorwaarden te kunnen voldoen. In totaal deden volgens de BBC zo’n 20 steden een poging. Die kandidaat-gaststeden kwamen zowel uit Engeland, Wales, Schotland als Noord-Ierland. 

Liverpool

Zeven van hen – Glasgow, Manchester, Liverpool, Birmingham, Newcastle, Leeds en Sheffield – waren halverwege augustus door de eerste voorselectie geraakt en maken dus deel uit van de shortlist die door de BBC en EBU is gedeeld. De keuze voor die zeven steden gebeurt door de BBC en EBU samen. Het is gebaseerd op hun mogelijkheid om aan een reeks minimumvereisten te voldoen en hun capaciteit om een event van de omvang van het Eurovisiesongfestival te organiseren. 

Die shortlist werd recent nog teruggebracht naar twee kandidaten. Daarbij ging het nog tussen Glasgow en Liverpool. Volgens de BBC bieden beide kandidaat-hosts het “sterkste totaalpakket”. “Het Eurovisiesongfestival is een zeer complex evenement en Liverpool en Glasgow hebben het sterkste algemene aanbod. We zullen onze gesprekken met hen voortzetten om de uiteindelijke gaststad te bepalen”, klonk het toen. De bookmakers gaven Glasgow de grootste kans, aangezien de arena in de stad plaats bood aan 14.300 kijklustigen. Maar de keuze ging uiteindelijk toch voor de M&S Bank Arena in Liverpool met 11.000 plaatsen.

Het Eurovisiesongfestival zal doorgaan op dinsdag 9, donderdag 11 en zaterdag 13 mei 2023. Het wordt de negende keer dat het Eurovisiesongfestival doorgaat in het Verenigd Koninkrijk, maar voor het eerst in Liverpool.

Meer
Lees meer...