Oekraïne herhaalt intenties om zelf Eurovisiesongfestival 2023 te organiseren en stelt drie mogelijk locaties voor

Hoewel het land nog steeds volop in oorlog is met Rusland lijkt Oekraïne vastbesloten om het Eurovisiesongfestival 2023 zelf te hosten. Dat heeft de verantwoordelijke staatsomroep UA:PBC laten weten in een verklaring. Er zouden zelfs al drie mogelijke locaties in Oekraïne zijn gekozen als eventuele gaststad.

Het persbericht van UA:PBC komt er als reactie op het nieuws van de Spaanse zender RTVE dat het Verenigd Koninkrijk zich zou klaarhoudt om in te springen als organisator van het Eurovisiesongfestival in 2023. Na de winst van Stefania van Kalush Orchestra is het in 2023 nochtans officieel aan Oekraïne om het evenement te hosten. Door de oorlog met Rusland die aan de gang is in het land is dat echter niet zo vanzelfsprekend. Maar dat lijkt Oekraïne voorlopig niet tegen te houden.

Meeting met EBU

“Op 14 juni is de Official Kick-off Meeting gehouden met de organisatoren uit Oekraïne, met de Reference Group – partners van het Eurovisiesongfestival – en het kernteam van de EBU. Tijdens deze bijeenkomst bespraken de vertegenwoordigers en de EBU garanties en voorbereidende maatregelen voor de organisatie van het evenement. Het ging daarbij in het bijzonder om vragen rond de veiligheid en mogelijke locaties voor het organiseren van de wedstrijd. De presentatie daarrond was opgesteld door het team van UA:PBC, samen met de regering van Oekraïne”, klinkt het in het persbericht dat ondertekend is door Mykola Chernotytskyi, hoofd van de raad van bestuur van UA:PBC.

“Alle veiligheids- en beveiligingsgerelateerde maatregelen moeten worden voorbereid en uitgevoerd in nauwe samenwerking met de nationale autoriteiten. Zo hebben we overleg gepleegd met het ministerie van Cultuur en Informatiebeleid van Oekraïne, het ministerie van Binnenlandse Zaken, het ministerie van Defensie en alle betrokken veiligheidsinstansies. Hun experts hebben een gemeenschappelijke visie opgesteld over de veiligheidssituatie en de maatregelen die moeten worden genomen voor het hosten van Eurovisie volgend jaar”, gaat het bericht verder.

Verschillende mogelijke locaties in Oekraïne

“Dinsdag hebben we een presentatie rond de vragenlijst voor de hosting van Eurovisie in Oekraïne ingediend bij de European Broadcasting Union (EBU). Binnen een zeer korte tijdspanne is het regeringsteam erin geslaagd om grondige en uitgebreide antwoorden te geven. Iedereen werkte op een zeer efficiënte en gecoördineerde manier – van de openbare omroep en veiligheidsinstanties tot de premier. Die laatste verzekerde met een brief dat alle verplichtingen die we zijn aangegaan, zullen worden nagekomen. We gaven gedetailleerde antwoorden op vragen over veiligheid en andere organisatorische kwesties en stelden verschillende locaties voor”, voegt minister van Cultuur en Informatiebeleid Oleksandr Tkachenko daaraan toe.

Om welke drie locaties in Oekraïne het gaat, is voorlopig niet bekendgemaakt. Kiev organiseerde het Eurovisiesongfestival eerder al in 2005 en 2016, na de vorige twee zeges van Oekraïne. Momenteel lijkt het land buiten de hoofdstad niet over een permanente indoorlocatie te beschikken die voldoet aan de eisen die de EBU stelt voor het organiseren van het Eurovisiesongfestival.

Oleksandr Tkachenko, minister van Cultuur en Informatiebeleid van Oekraïne – Bron: Yevhen Kotenko/ Ukrinform/Future Publishing via Getty Images

“Gaan uitdaging aan en zullen iedereen verrassen”

“We begrijpen dat zowel wij als de EBU in de huidige omstandigheden voor een grote uitdaging staan ​​om het Eurovisiesongfestival in Oekraïne te organiseren. Maar we zijn deze uitdaging aangegaan en ik weet zeker dat we iedereen zullen verrassen. Daarom heeft het kabinet van minister van Oekraïne op 10 juni ook een Organisatiecomité opgericht voor de voorbereiding en uitvoering van het Eurovisiesongfestival in Oekraïne in 2023. We willen iedereen eraan herinneren dat Oekraïne na de overwinning van Kalush Orchestra volgens de reglementen van het Songfestival het recht heeft de wedstrijd het jaar erna te organiseren”, besluit de mededeling.

Meer
Lees meer...