Winnaar Eurovisiesongfestival Kalush Orchestra keert terug naar Oekraïne om te vechten tegen Rusland

Het kan snel gaan in het leven. Zaterdagnacht won Kalush Orchestra nog het Eurovisiesongfestival, maandag vliegen de leden van de groep terug naar hun thuisland Oekraïne. De kans is groot dat ze daar zullen worden opgeroepen om te vechten aan het front in de oorlog tegen Rusland. Die is daar nu al bijna drie maanden bezig.

“Bedankt om Oekraïne te steunen! Deze overwinning is voor iedereen in Oekraïne, Slava Ukraini!”. Dat riep Oleh Psiuk, de frontman van Kalush Orchestra met de kenmerkende roze bucket hat, op het podium nadat Oekraïne was uitgeroepen als winnaar van het Eurovisiesongfestival 2022. De groep maakte zo zijn statuut als topfavoriet waar en kon vooral bij de televoting rekenen op een recordaantal stemmen.

(lees verder onder de video)

Afscheid van

Een dag later was de sfeer in het Oekraïense kamp helemaal anders. Volgens AD namen de leden van Kalush Orchestra zondagmiddag in Turijn afscheid van hun partners en eventuele kinderen. Die waren eerder al gevlucht naar Italië en blijven daar ook. Voor de groepsleden van Kalush Orchestra is dat echter geen optie. Sinds Rusland dat land op 24 februari binnenviel mogen mannen tussen 18 en 60 jaar Oekraïne namelijk niet verlaten, omdat ze opgeroepen kunnen worden om te gaan vechten.

Ook Kalush Orchestra hielp de voorbije maanden waar ze konden in hun thuisland. Begin april kregen ze dan eindelijk een uitzondering van de regering om Oekraïne te verlaten en deel te nemen aan het Eurovisiesongfestival. Eén lid van de groep bleef toen al achter aan het front in Kiev. Ook de rest liet weten zo snel mogelijk opnieuw hun thuisland te willen helpen tegen de Russen.

“Vechten tot het einde”

Dat laatste lijkt nu ook werkelijkheid te worden. Vandaag – maandag 16 mei – vliegen de leden van de groep namelijk terug naar Oekraïne. Daar moeten ze zich meteen aanmelden. Aan Rolling Stone liet Oleh Psiuk eerder al weten dat de kans dat ze dan opgeroepen worden om effectief te vechten groot is.

Dat dat niet zonder gevaar is, blijkt uit het feit dat de pas 28 jaar geworden rapper al twee vrienden van 26 en 27 jaar verloor in de oorlog. Toch is de strijdlust bij Psiuk groot. “Net als alle Oekraïners zijn wij klaar om te vechten tot het einde”, zei hij volgens AD.

Meer
Lees meer...