Eurovisiesongfestival: Dit zijn de favorieten van deze editie

Oekraïne is de absolute topfavoriet voor het Eurovisiesongfestival 2022. Volgens kenner zou er al heel veel moeten fout lopen voor Stefania van Kalush Orchestra om naast de zege te grijpen. Toch zijn er ook enkele interessante outsiders. Wij zetten ze voor jullie op een rijtje.

1. Oekraïne – Stefania van Kalush Orchestra

Hoewel Kalush Orchestra niet eens de oorspronkelijke kandidaat was van Oekraïne (lees hier wat er met de vorige kandidate gebeurde), behoorden ze van bij de bekendmaking van hun nummer tot de outsiders. Die status groeide toen Vladimir Poetin op 24 februari besloot Oekraïne binnen te vallen en bleek dat de leden van de groep in die oorlog hielpen. Meteen groeide het land uit tot topfavoriet en dat is sindsdien niet geminderd. Ondertussen geven de bookmakers Stefania, genoemd naar de moeder van de zanger met de roze bucket hat, al zo’n 60 procent kans om te winnen.

2. Verenigd Koninkrijk – Space Man van Sam Ryder

Het is van 2009 geleden dat het Verenigd Koninkrijk nog eens top 10 haalde op het Eurovisiesongfestival. De voorbije twee edities eindigde het land zelfs allerlaatste, waaronder één keer met “nul points“. “We gaan vieren als we ook maar één punt halen”, wist de keyboardspeler van TikToker Sam Ryder – goed voor 12,4 miljoen volgers – ons dan ook te zeggen. Volgens de bookmakers mag de UK zich echter aan heel wat meer punten verwachten. Zij geven Space Man momenteel zelfs 10 procent kans om te winnen, goed voor een tweede plaats.

3. Zweden – Hold Me Closer van Cornelia Jakobs

Een land dat zich zelf zorgen hoeft te maken over een goede prestatie op het Eurovisiesongfestival is Zweden. De voorbije tien edities eindigden ze zeven keer in de top 5 en ook dit jaar is dat de verwachting. Ook Cornelia Jakobs krijgt 10 procent kans op winst van de bookmakers.

4. Italië – Brivide van Mahmood & Blanco

Nog zo’n land dat altijd wel hoog eindigt op het Eurovisiesongfestival is Italië. Het thuisland leek met Blanco en Mahmood, die in 2019 al eens tweede werd na Duncan Laurence, zelfs even op weg naar een nieuwe zege. Brivide zakte de voorbije dagen echter wat weg bij de bookmakers, maar staat nog staat knap op een vierde plaats met 5 procent kans op de overwinning.

5. Spanje – SloMo van Chanel

Spanje wacht al 53 jaar op een nieuwe overwinning op het Eurovisiesongfestival en al 27 jaar op een top 5-notering. Als we de vele Spanjaarden in Turijn mogen geloven, is dat wachten straks eindelijk over. Die zijn namelijk massaal uitgerukt om Chanel te steunen. Met SloMo heeft de Spaanse nu alvast een zomerhit te pakken en het nummer is bij de bookmakers ook bezig aan een steile opmars. Voorlopig staat het op plaats 5 met 5 procent kans op de zege.

Servië, Polen, Griekenland, Noorwegen en Nederland

Servië, Polen, Griekenland, Noorwegen en Nederland – Bron: EBU / JORDY BRADA (MOROCCANOIL) / SARAH LOUISE BENNETT / CORINNE CUMMING

De top 10 van de bookmakers wordt aan de vooravond van de grote finale van het Eurovisiesongfestival vervolledigd door Servië, Polen, Griekenland, Noorwegen en Nederland.

Bij Servië en Noorwegen zit hun opvallende act daar waarschijnlijk voor iets tussen. Zo wast de Servische Konstrakta tijdens haar lied In Corpore Sano gedurende drie minuten haar handen in het midden van het podium met vijf afdrogers in een halve cirkel rond haar. In de halve finale en tijdens de juryfinale kreeg ze er alvast massaal de handen van publiek mee op elkaar.

Noorwegen is dan weer opvallend omdat voorlopig niemand zeker lijkt te weten wie er achter de gele wolvenmaskers van Subwoolfer zitten. Bovendien is het dansje van Give That Wolf a Banana zeer aanstekelijk. Polen, Griekenland en Nederland daarentegen zijn meer klassieke ballades, die wel stuk voor stuk zeer mooi en zuiver gezongen worden.µ

En België?

In België hebben de bookmakers minder geloof. Miss You van Jérémie Makiese bengelt al enige tijd rond de 21ste à 22ste plaats op 25 deelnemers. De bookies hadden echter hun twijfels over zijn kansen om zich te plaatsen voor de finale en dat deed Jérémie uiteindelijk wel zeer knap. Tijdens de juryfinale vrijdagavond konden we alvast live zien hoe de jonge Belg blijft groeien per optreden. Hij bracht Miss You opnieuw zeer zuiver. Zo zal hij ongetwijfeld al wat juryleden hebben overtuigd, waardoor de eerste punten al verdiend lijken.

Maak de finale van het Eurovisiesongfestival nog leuker met onze bingo!

Meer
Lees meer...