Eurovisiesongfestival: Is Italië op weg naar tweede overwinning op een rij? Nationale topfavoriet is nu al een enorme hit

Binnen iets meer dan drie maanden gaat het 66ste Eurovisiesongfestival van start. Rond deze periode maken dan ook steeds meer landen hun inzending bekend of verkiezen ze in een nationale voorronde welke artiest met welk nummer zijn land mag verdedigen halverwege mei in Turijn. Een van de landen waar die voorronde – het legendarische Festival di Sanremo – op dit moment bezig is, is thuisland en titelverdediger Italië. En alweer lijken de Italianen te mogen dromen van de zege, want hun nationale topfavoriet Brividi van Mahmood & Blanco scoort nu al op Spotify.

Nog maar 5 van de 41 deelnemende landen hebben op dit moment – 4 februari – officieel hun inzending voor het Eurovisiesongfestival 2022 al bekendgemaakt. Bij dat korte lijstje voegen zich komend weekend met onder andere Israël, Noord-Macedonië en Ierland heel wat nieuwe nummers.

Maar het land dat fans van het Eurovisiesongfestival dit weekend het meest in de gaten houden, is ongetwijfeld Italië. Sinds hun terugkeer in de wedstrijd in 2011 wist het Zuid-Europese land een ijzersterke reputatie uit te bouwen met als hoogtepunt de overwinning van Måneskin met Zitti e Buoni vorig jaar.

Festival di Sanremo

Die sterke prestaties dankt Italië onder meer aan de zware concurrentie in eigen land. De Italiaanse inzending voor het Eurovisiesongfestival wordt namelijk meestal gekozen op de vijfdaagse muziekcompetitie Festival di Sanremo. Deze liedjeswedstrijd ontstond in 1951, vijf jaar voor de eerste editie van het Eurovisiesongfestival, en diende dan ook als grote inspiratiebron voor het Songfestival.

Dit jaar gaat het Festival di Sanremo door van 1 tot en met 5 februari, waarbij zaterdagavond de winnaar wordt uitgeroepen uit 25 deelnemers die vijf dagen lang het beste van zichzelf geven. Hoewel de beslissende stemming nog moet gebeuren, wierp één nummer zich de voorbije dagen op tot absolute topfavoriet.

Mahmood & Blanco met Brividi

Het gaat om het lied Brividi van de 29-jarige Mahmood en de amper 18-jarige Blanco. Die eerste is voor Eurovisiefans geen onbekende want Mahmood won in 2019 met Soldi al eens solo het Festival di Sanremo. Vervolgens zou hij op het Eurovisiesongfestival enkel de Nederlander Duncan Laurence met Arcade moeten voorlaten.

Het lied Brividi, Italiaans voor “Rillingen”, gaat over de liefde, maar vooral over de schrik en onzekerheden die veel mensen voelen als ze verliefd worden. “Brividi heeft een belangrijke boodschap, die van vrijheid, een universeel thema. Het verlangen om alle mogelijke liefde te uiten, zelfs als je bang bent om fouten te maken en je ontoereikend voelt en niet in staat om over te brengen wat je voelt”, legde het duo uit aan de gespecialiseerde website Wiwibloggs.

Het universele thema waarover Mahmood en Blanco zingen spreekt duidelijk veel mensen aan. Brividi staat nog maar sinds 2 februari op Spotify, maar wist de eerste twee dagen telkens meer dan 3,5 miljoen streams te verzamelen. Daarmee staat het nummer al enkele dagen in top 10 van de wereldwijde ranking Daily Top Songs Global.

Luister hier naar Brividi van Mahmood & Blanco

https://www.youtube.com/watch?v=Te236EDr_-k
Meer
Lees meer...