Eurovisiesongfestival 2022: Letse kanshebber scoort op TikTok en Noorwegen stuurt mogelijk gemaskerde mannen

Het Eurovisiesongfestival van 2022 komt weer dichterbij en dat betekent dat ook de inzendingen van ieder land meer vorm beginnen te krijgen. Van 10 tot en met 14 mei wordt de Italiaanse stad Turijn omgetoverd tot één groot feestgedruis. Terwijl een aantal landen al hebben bekendgemaakt wie hen gaat vertegenwoordigen, is het bij andere nog een groot vraagteken. Toch scoren een aantal kanshebbers nu al hoog bij het publiek.

In mei is het weer zover, dan komt heel Europa (en Australië) samen om het Eurovisiesongfestival in Turijn te beleven. Ons land stuurt zanger Jérémie Makiese en onze noorderburen sturen zangeres S10, maar toch zijn de inzendingen in sommige andere landen nog helemaal niet bekend. Desondanks zijn er toch een aantal deelnemers die in de voorselectie van hun land heel wat harten veroveren (of voor heel wat verbaasde blikken zorgen). Hier zijn een aantal van onze favorieten.

Noorwegen

Vorig jaar stuurde Noorwegen de zanger TIX met Fallen Angel. Hij haalde de finale, maar strandde daar op de 18de plaats. Dit jaar willen de Noren dus veel hoger scoren, en dat doen ze misschien wel met twee gemaskerde mannen.

Elk jaar houdt Noorwegen een preselectie onder de naam Melodi Grand Prix en dat is ook nu het geval. Ondertussen zit de wedstrijd nog maar aan de halve finales, dus zal het nog wel even duren voor we exact weten wie het land zal vertegenwoordigen in Turijn. Toch zijn een aantal kijkers er alvast van overtuigd dat het de groep Subwoolfer zal worden met het lied Give That Wolf A Banana.

De zangers zijn gemaskerd, maar de song is op z’n minst catchy te noemen. De bookmakers schatten de kansen van Subwoolfer alvast hoog in (39% kans op winst) en verwachten dat de groep doorstoot naar het podium van het Eurovisiesongfestival. Of dat echt het geval zal zijn, dat weten we pas na de grote finale van Melodi Grand Prix op 19 februari 2022.

Spanje

Een andere populaire mogelijke deelnemer is de Spaanse Rigoberta Bandini. In Spanje wordt de winnaar dit jaar gekozen tijdens het Benidorm Fest, en daar maakte Bandini alvast een sterke indruk. Ook op TikTok was de act van de zangeres al een gespreksonderwerp, maar dat kwam eerder door een opvallende decorkeuze. Op het einde van haar act was namelijk een gigantisch grote borst in de vorm van een wereldbol te zien.

Rigoberta Bandini maakt met haar lied Ay Mamá volgens de bookmakers wel het meest kans op een overwinning (37%). En we twijfelen er niet aan: door de opvallend grote borst zal de act ongetwijfeld de nodige aandacht trekken. Morgen, op 29 januari 2022, weten we met zekerheid of Bandini Spanje mag gaan vertegenwoordigen.

Letland

De meest besproken eventuele inzending komt toch wel uit Letland. Daar is het nog immens spannend in de voorrondes, maar de groep Citi Zēni scoort alvast heel goed op TikTok. En als er één site is die een liedje tot een hit kan laten boomen, dan is het TikTok wel.

De Letse groep maakte namelijk een lied met de titel Eat Your Salad en gebruikt daarin opvallend expliciete woorden op een dansbaar en herkenbaar deuntje. Het is om die reden dat TikTok er helemaal weg van is. De meest bekende zin luidt: “Instead of meat, I eat veggies and pussy”, en werd in no time ontzettend veel gebruikt in video’s op het platform.

Toch ziet het er nog niet meteen naar uit dat Citi Zēni ook effectief op het podium in Turijn zal staan. De preselecties, onder de naam Latvia Supernova, zijn nog steeds volop aan de gang en op dit moment staat de groep op de tweede plaats bij de bookmakers, met 16 procent kans op een overwinning. Zangeres Aminata staat met haar nummer I’m Letting You Go op de eerste plek met 27 procent kans.

Het Eurovisiesongfestival vindt plaats van 10 tot en met 14 mei 2022 in Turijn, Italië.

Meer
Lees meer...