Måneskin lost nieuwe single ‘MAMMAMIA’: veel seks en verwijzing naar drugsschandaal op Eurovisiesongfestival

De Italiaanse band Måneskin heeft in de nacht van donderdag op vrijdag, juist na middernacht, voor het eerst nieuwe muziek uitgebracht sinds hun overwinning op het Eurovisiesongfestival afgelopen mei. De lyrics van het nummer MAMMAMIA bevatten uiteraard heel wat niet zo subtiel verbloemde seksuele zinsspelingen. Daarnaast staan er ook enkele duidelijke verwijzingen in naar de onterechte beschuldiging van drugsgebruik van zanger Damiano David (22) tijdens de finale Eurovisie.

MAMMAMIA is door Måneskin geschreven enkele uren na het winnen van het Eurovisiesongfestival en dat merk je niet alleen aan de toepasselijke titel, maar ook al in de eerste strofe. Daarin wordt namelijk meermaals gehint op de ophef die na de uitzending van de liedjeswedstrijd was ontstaan over zanger Damiano David. Die boog zich toen op een bepaald moment in de green room voorover richting tafel en werd juist toen in beeld genomen.

They treat me like if I did something criminal

Op sociale media barstte meteen daarna de wilde theorie los over lijnen cocaïne die de groep live op televisie zou snuiven. Dat Damiano nooit dicht genoeg bij de tafel kwam, zijn handen niet vrij had en wel degelijk – zoals hij meteen verklaarde – gebroken glas bleek op te raken, leek er even voor niemand to te doen.

Call the police, I’ll do it,they’ve stolen all my fun / I’m breaking free, but I’m stuck in a police car / They treat me like if I did something criminal“, is dan ook een duidelijke verwijzing naar die periode. De lyrics hinten zelfs kort naar de drugstest die Damiano na afloop vrijwillige onderging om zijn onschuld te bewijzen en die inderdaad negatief bleek.

Sensueel, aanstekelijk refrein

Daarna gooit Måneskin alle gêne en subtiliteit over seksuele fantasieën over boord: “Oh, mamma-mamma mia, spit your love on me / I’m on my knees and I can’t wait to drink your rain / I’ll keep the secret if you let me get a taste / Tell me your limit, I will cross the line again / Oh, mamma-mamma mia“, klinkt het in een aanstekelijk refrein.

Dat de groep vindt dat iedereen mag zijn wie hij, zij of hun wil zijn, maakten ze al meermaals duidelijk. Ook over hun eigen liefdesleven, seksuele voorkeur of andere zaken beantwoorden ze liever geen vragen, omdat dat volgens Damiano, Ethan, Thomas en Victoria nergens toe doet. De tekst van MAMMAMIA is dan ook deels een ironische overdrijving op dat vlak.

Berlijn

Voor de presentatie van MAMMAMIA koos Måneskin verrassend niet voor thuisstad Rome in Italië maar de Berlijnse club SO36. Op die locatie ontstond in de jaren 1970 de Berlijnse punkrockscène en mochten ze grote namen als David Bowie en Iggy Pop verwelkomen. Sinds de jaren 1990 gaan in SO36 ook regelmatig populaire feesten door voor de queergemeenschap. Het optreden van Måneskin was niet alleen in Berlijn te zien, maar werd live vertoond in zeventien andere zalen wereldwijd.

Engelstalige songs

Vooral voor de Italiaanse fans van Måneskin was het bij de release van MAMMAMIA spannend afwachten in welke taal de rockband zijn nieuw nummer zou brengen. Het viertal won het Eurovisiesongfestival namelijk met het Italiaanse lied Zitti e buoni en zong in het verleden ook meestal in hun eigen taal. Na die zege braken ze internationaal pas echt door met de Engelstalige nummers I Wanna Be Your Slave en Beggin’.

Nu Måneskin aan de vooravond staat van een (uitverkochte) Europese tour die hen begin 2022 op iets meer dan een maand tijd langs 16 verschillende podium in maar liefst 13 landen brengt, is de keuze voor een nieuwe Engelstalige single niet onbegrijpelijk.

Damiano vereeuwigde de nieuwe track MAMMAMIA met een tattoo

Meer
Lees meer...