Eurovisiesongfestival-winnaar Måneskin gooide zanger Damiano ooit buiten, maar vond geen vervanger en nam hem dan maar weer aan

De Italiaanse rockband Måneskin is sinds hun overwinning op het Eurovisiesongfestival twee weken geleden bezig om de wereld te veroveren. De groep breekt met hun winnende lied Zitti e Buoni record na record, en vooral zanger Damiano David is stilaan uitgegroeid tot een cultfiguur. Toch scheelde het niet veel of hij maakte geen deel uit van Måneskin.

Wie het Eurovisiesongfestival van dichtbij heeft gevolgd, heeft het verhaal over hoe de vier leden van Måneskin samen zijn gekomen misschien al gehoord. Voor de rest vatten we het nog eens kort samen. Bassiste Victoria De Angelis (21) en gitarist Thomas Raggi (20) kennen elkaar al van de middelbare school en hebben in al die jaren tientallen bandjes gevormd. Later leerden ze op school ook zanger Damiano David (22) kennen en dus ging de groep op zoek naar een drummer. Uiteindelijk vonden ze Ethan Torchio (20) door een advertentie te plaatsen op Facebook.

Metal of pop

Die korte officiële versie blijkt echter niet de volledige waarheid te zijn. Dat zei Victoria De Angelis enkele maanden geleden in een interview met de Italiaanse krant Corriere della Sera. “Ik heb in tientallen groepen gespeeld in de middelbare school en bij één van de eerste daarvan was Damiano al de zanger. Onze bandnaam was toen nog The Third Room omdat we in klaslokaal 3 speelden”, blikt ze terug.

Lang duurde die eerste samenwerking met Damiano wel niet. “We wilden metal maken en Damiano wou meer popmuziek maken. Toen hebben we hem buiten gegooid”, gaat ze verder. “Daarna leerde ik Thomas (Raggi, red.) kennen en met hem veranderden we constant van zangers. Niemand kon ons overtuigen. Op een gegeven moment hadden we een braaf meisje gevonden, maar ze woonde niet in Rome en dat paste niet in het schema. Toen dook Damiano weer op. Hij schreef me dat hij er echt voor ging gaan: het was geen vluggertje meer, hij was beter geworden.”

Groepsnaam

Uiteindelijk besloot Victoria om Damiano nog een kans te geven en iets later voegde ook Ethan zich bij de groep. De naam Måneskin ontstond kort daarna. Toen ze wilden meedoen aan een wedstrijd moesten ze een naam opgeven. Aangezien Victoria De Angelis half Deens is vroeg de groep haar om een mooi Deens woord te kiezen.

Het plan was om daarna eens deftig na te denken over een groepsnaam, maar Måneskin won die eerste wedstrijd. Als beloning kregen ze een plaatsje op de affiche van een lokaal festival en toen was het laat om nog een nieuwe naam te kiezen.

Luister hier naar Måneskin met Zitti e Buoni en hun Engelstalige single I Wanne Be Your Slave

Meer
Lees meer...