Italië wint Eurovisiesongfestival met rockband Måneskin met nummer ‘Zitti e Buoni’

Na twee jaar heeft de Nederlander Duncan Laurence eindelijk een opvolger gekregen. De Italiaanse rockband Måneskin kwam gisterenavond namelijk als winnaar uit de bus met het lied Zitti e Bueno na een razend spannende puntentelling. Hooverphonic strandde voor België op een 19de plaats met The Wrong Place.

De finale van het Eurovisiesongfestival 2021 bracht opnieuw een enorme verscheidenheid aan songs en genres. De avond opende met enkele poppy nummers van onder andere Cyprus (Elena Tsagrinou – El Diablo) en Israël (Eden Alene – Set Me Free), waarna Geike Arnaert zorgde voor het eerste rustpuntje.

Vlak daarna waren met Rusland, Malta en Portugal enkele outsiders aan de beurt. Na de eerste pauze was het wachten op Gjon’s Tears (Tout l’Univers) voor Zwitserland en Daði og Gagnamagnið (10 Years) voor IJsland, twee van de favorieten. Die laatste kon jammer genoeg niet live optreden door een coronabesmetting bij één van de groepsleden, maar als kijker merkte je daar maar weinig van. Vlak voor de tweede pauze schudde de Finse metalband Blind Channel iedereen weer wakker met hun Dark Side.

Het derde deel van de finale bracht heel wat variatie, maar ook heel wat kwaliteit. Bulgarije (Victoria – Growing Up Is Getting Old), Litouwen (The Roop – Discotheque), Oekraïne (Go_A – Shum) en Frankrijk (Barbara Pravi – Voilà) zorgden van één van de sterkste momenten uit de wedstrijd. In een iets minder slot was het vooral uitkijken naar Italië, dat bij de bookmakers de absolute topfavoriet was. De vier leden van Måneskin ontgoochelden niet een brachten een heel energiek optreden van Zitti e buoni.

Jurypunten

Na een kort intermezzo was het tijd voor één van de meest kenmerkende onderdelen van het Eurovisiesongfestival: de puntentelling. Eerst mochten 39 landen telkens hun jurypunten lezen. De meest opvallende gast was daarbij de Jaja Ding Dong-man uit de Eurovisiefilm van Netflix.

De juryleden uit de verschillende landen wisten eenvoud dit jaar duidelijk te waarderen. Zwitserland (267) en Frankrijk (248) stonden na hun puntendeling namelijk helemaal bovenaan. Daarna volgden Malta (208), Italië (206) en IJsland (198).

België stond toen nog op een dertiende plaats met 71 jurypunten. De jury van Litouwen wist Hooverphonic het meest te waarderen en gaf het dan ook 7 punten. Van Oekraïne, Israël, Slovenië en buurlanden Frankrijk en Nederland kreeg België 6 punten. Portugal en Italië gaven 5 punten terwijl we er van Cyprus 4 kregen. Tsjechië, Ierland, Griekenland, Polen, Rusland en Azerbeidzjan beloonden The Wrong Place met 3 punten en Zweden en het Verenigd Koninkrijk zorgden voor de laatste puntjes.

Televoting

Zoals bekend, kunnen de punten van de televoting nog voor heel wat veranderingen zorgen in de rangschikking en dat was ook dit jaar niet anders. Het afroepen van die punten begon uitermate pijnlijk met zowel voor het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Spanje als gastland Nederland 0 punten.

De eerste grote sprongen in de stand waren voor Litouwen, Finland en Oekraïne. Zij zouden uiteindelijk respectievelijk 8ste, 6de en 5de worden.

Voor andere landen waren de punten van de televoting een ontgoocheling. Eerst zagen België (amper 3 punten) en Israël hun kans op een goede notering in rook opgaan. Zij werden uiteindelijk respectievelijk 19de en 17de. Nog pijnlijker was het voor Portugal en Bulgarije. Met een 6de en 7de plaats bij de jury mochten zij beginnen dromen, maar het publiek kon hun prestatie heel wat minder smaken. Daardoor vielen ze terug naar een 12de en 11de plaats.

Na al deze gebeurtenissen ‘in de marge’ was het tijd voor de beslissing. Met een gigantische score van 318 punten sprong Italië daarbij over alles en iedereen met een totaalscore van 524 punten. Na een lage score voor Malta waren er dus nog maar twee landen die Måneskin konden bijbenen. Frankrijk slaagde daar juist niet in en strandde op 499 punten, waarna het nagelbijten was voor Zwitserland, maar ook zij kwamen niet aan de score van Italië en moeten met 432 punten tevreden zijn met brons.

Zo reageerde Måneskin op hun overwinning

Bekijk hier het overwinnaarsoptreden van Måneskin met Zitti E Buoni 

Meer
Lees meer...