Left Right
scrollTop top

Eurovisiesongfestival: zanger winnaar Måneskin ontkent drugsgebruik tijdens puntentelling en ondergaat vrijwillige drugstest


Eurovisiesongfestival Italië Maneskin trofee vieren
© Måneskin, met zanger Damiano David als tweede van links, met de trofee van het Eurovisiesongfestival – Bron: EBU/Andres Putting

Na de finale van het Eurovisiesongfestival is er op sociale media ophef ontstaan over de winnende band Måneskin. Op een korte video die gretig gedeeld wordt, ziet het er namelijk uit alsof de zanger van de groep – Damiano David – drugs pakt in de green room. De band zelf ontkent die aantijgingen en liet aan organisator EBU weten vrijwillig een drugstest te willen ondergaan.

Na een jaar zonder evenement is er zaterdagavond eindelijk een winnaar verkozen op het 65ste Eurovisiesongfestival. De overwinning was daarbij voor de excentrieke Italiaanse rockband Måneskin met nummer Zitti e Buoni.

Amper enkele uren na hun overwinning kwamen de jonge bandleden op sociale media al onder vuur te liggen. Er was namelijk een kort clipje opgedoken waarop je Damiano, de zanger van de groep, kortstonden voorover ziet buigen naar de tafel voor hem.

Sommige kijkers meenden daaruit te kunnen afleiden dat Damiano iets van drugs aan het snuiven was op zijn tafel in de green room. Wie de beelden beter bekijkt, ziet echter dat de de zanger zijn handen naast zich houdt en zijn vuisten balt. Bovendien buigt hij niet helemaal tot aan de tafel naar voren, waardoor hij onmogelijk iets zou kunnen opsnuiven.

In plaats van het vermeende drugsgebruik toont het clipje dus eigenlijk gewoon hoe de amper de amper 22-jarige zanger vol spanning zit te wachten op de laatste punten van de finale van het Eurovisiesongfestival.

Gebroken glas

Op de persconferentie na hun overwinning kreeg Damiano van een Zweedse journalist een vraag over de beelden op sociale media. De zanger legde daarop uit wat er echt was gebeurd. “Thomas (Raggi, de gitarist van de groep, red.) had een glas gebroken. Ik gebruik geen drugs, dus please iedereen, zeg dat niet”, legde hij uit.

Kort daarna postte Måneskin op Instagram een Story waarop ze nogmaals enig drugsgebruik ontkennen van Damiano of andere leden van de groep.

“We zijn gechoqueerd over wat sommige mensen zeggen over Damiamo die drugs gebruikt. We zijn echt tegen drugs en we hebben nog nooit cocaïne gebruikt. We zijn bereid om een test af te leggen, want we hebben niets te verbergen. We zijn hier om onze muziek te spelen en we zijn zo blij met onze overwinning op het Eurovisiesongfestival. We willen iedereen bedanken voor hun steun. Rock’n Roll never dies. We love you“, valt daar te lezen.

Reactie EBU: “Bekijken beelden zorgvuldig”

Zondagnamiddag kwam de EBU, dat het Eurovisiesongfestival organiseert, ook met een verklaring over de geruchten op sociale media. “We zijn ons bewust van de speculatie rond de videoclip van de Italiaanse winnaars van het Eurovisiesongfestival gisteravond in de green room. De band heeft de aantijgingen van drugsgebruik krachtig weerlegd en de zanger in kwestie zal na thuiskomst een vrijwillige drugstest ondergaan. Dit was gisteravond door hen aangevraagd, maar kon niet onmiddellijk door de EBU worden georganiseerd”, schrijft de EBU.

“De band, hun management en het hoofd van de delegatie hebben ons laten weten dat er geen drugs aanwezig waren in de green room. Zij hebben ons uitgelegd dat er een glas gebroken was aan hun tafel en dat de zanger het wou opkuisen. De EBU kan bevestigen dat er gebroken glas is gevonden na een controle ter plaatse. We bekijken de beelden nog steeds zorgvuldig en zullen te zijner tijd updaten met meer informatie.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…