Oekraïense topfavoriet Kalush Orchestra: “Als we winnen, willen we dat Eurovisiesongfestival naar ons land komt”

Volgens de bookmakers is er voor het komende Eurovisiesongfestival één grote topfavoriet. Zij voorspellen namelijk een overtuigende zege voor Kalush Orchestra uit Oekraïne. Als die pronostiek uitkomt, mag het geplaagde land volgend seizoen dus het Eurovisiesongfestival organiseren. Hoewel dat door de oorlog op dit moment haast ondenkbaar lijkt, wil de band er alles aan doen om het evenement naar hun land te halen. Dat vertelden ze in interview met de website Songfestival.be.

Bij de oprichting van het Eurovisiesongfestival in 1956 beslisten de zeven deelnemende landen om om de beurten de wedstrijd te organiseren. Nadat twee jaar werd die regel echter al vervangen. Omdat er steeds meer landen begonnen deel te nemen, was het namelijk onpraktisch geworden. Sinds 1958 is die eer dus voor de winnaar van het jaar voordien.

Na de overwinning van de Italiaanse rockband Måneskin vorig jaar in Rotterdam gaat het Eurovisiesongfestival deze maand dus door in het Italiaanse Turijn. Daar mogen we ons volgens de bookmakers op zaterdag 14 mei verwachten aan winst voor Stefania van Kalush Orchestra uit Oekraïne.

“Belangrijk dat Europa ons helpt en steunt”

Zij werden bij de bekendmaking van hun nummer al beschouwd als een outsider, maar groeiden sinds de inval van Rusland in Oekraïne uit tot de absolute topfavoriet. Dat is sindsdien niet meer veranderd. Nochtans hebben de leden van Kalush Orchestra meer dan anderhalve maand niet kunnen repeteren. Ze waren allemaal individueel namelijk hun bijdrage aan het leveren om Oekraïne te helpen in de oorlog. Begin april kregen ze dan eindelijk de toestemming om hun land te verlaten en sindsdien bewees Kalush Orchestra al meermaals dat die pauze hen alleen maar sterker heeft gemaakt.

Als de bookmakers binnen een kleine twee weken gelijk krijgen, krijgt Oekraïne in 2023 dus de mogelijkheid om het Eurovisiesongfestival te organiseren. “Als we winnen, dan hopen we dat de oorlog volgend jaar voorbij is en we iedereen kunnen verwelkomen in een heropgebouwd en voorspoedig nieuw land. Dat is wat elke Oekraïner wil”, klinkt het alvast optimistisch bij de leden van Kalush Orchestra. Al is het belangrijkste voor hen nu vooral om steun te vragen voor hun land in de strijd tegen Rusland. “Het is belangrijk dat heel Europa ons helpt en steunt. Maar voor ons als groep zou een overwinning een leuke appreciatie voor de mooie en unieke muziek van Oekraïne betekenen.”

Zesde keer niet in organiserend land?

Als Kalush Orchestra wint en Oekraïne slaagt er toch niet om de wedstrijd in 2023 zelf te organiseren, zal dat pas de zesde keer op 66 edities zijn dat een land afziet van de organisatie. In 1960 liet Nederland die eer aan zich voorbij gaan omdat het hun tweede overwinning was in drie jaar tijd en de kosten te hoog opliepen. Frankrijk paste om dezelfde reden in 1963.

In 1972 zag Monaco dan weer af van de organisatie omdat het simpelweg geen locatie had die voldeed aan de eisen van de EBU. Twee jaar later bedankte Luxemburg voor de eer na een tweede zege op een rij, opnieuw wegens de hoge kosten. Diezelfde reden haalde ook Israël aan om, na hun tweede zege op een rij, af te zien van de organisatie in 1980. Israël deed dat jaar zelfs – als enige titelverdediger ooit – helemaal niet mee, omdat het Songfestival doorging op de joodse feestdag Yom HaZikaron.

Bij de eerste vier keer dat er een nieuwe organisator moest gezocht worden, was het altijd het Verenigd Koninkrijk dat snel te hulp schoot. Twee keer extra trok het Songfestival daardoor naar Londen, één keer naar Brighton en één keer naar het Schotse Edinburgh. In 1980 duurde de zoektocht naar een vervanger echter heel wat langer. De UK paste deze keer, waarna de nummer 2 van het jaar voordien, Spanje, de kans kreeg. Malaga stelde zich kandidaat, maar kreeg het nodige budget niet bij elkaar. Een loting wees daarop Nederland aan als organisator en na enige overtuigen aanvaardde de NOS die ook.

Meer
Lees meer...