Alle inzendingen voor Eurovisiesongfestival zijn bekend: dit zijn de favorieten volgens de bookmakers

Als allerlaatste heeft ook Azerbeidzjan bekend gemaakt met welk lied het dit jaar in Turijn zal deelnemen aan het Eurovisiesongfestival. Daarmee kennen we de veertig nummers die het tussen 10 en 14 mei tegen elkaar zullen opnemen. Tijd om te kijken wie volgens de bookmakers de grote favorieten zijn om de 66ste editie van de liedjeswedstrijd te winnen.

Met veertig zijn ze deze keer, de landen zullen proberen om binnen minder dan twee maanden Italië op te volgen. Zij wonnen in 2021 in het Nederlandse Rotterdam namelijk dankzij de rockband Måneskin met Zitti e Buoni. Armenië en Montenegro nemen na één keer afwezig te zijn gebleven in 2022 opnieuw deel. Rusland daarentegen zal er – na protest van heel wat andere landen – niet bij zijn als straf voor de inval in Oekraïne.

Oekraïne

Met die laatsten zijn we meteen ook aanbeland bij de absolute topfavorieten van deze editie van het Eurovisiesongfestival. Oekraïne is sowieso al jaren een van de sterkst presterende landen met 2 overwinningen de voorbije 16 edities waaraan het deelnam. In die tijd stond het in totaal 10 keer in de top 10 en 5 keer op het podium.

Ook deze keer was Oekraïne al maanden een outsider volgens de bookmakers. Maar nadat het in een oorlog terechtkwam met het invallende buurland Rusland, klom Oekraïne gestaag naar de eerste plaats. Het Oost-Europese land neemt aan het Eurovisiesongfestival deel met de groep Kalush Orchestra en het lied Stefania.

Omdat de leden van de groep zich op dit moment zelf fulltime inzetten om hun land en landgenoten te helpen tijdens de oorlog, zal Kalush Orchestra wel niet aanwezig zijn in Turijn. De groep zal op voorhand in Oekraïne op een veilige, geheime locatie zijn optreden opnemen zodat het tijdens de wedstrijd ‘live’ kan getoond worden.

Italië en Zweden

Volgens de bookmakers zullen de twee andere podiumplaatsen op zaterdag 14 mei 2022 naar Italië en Zweden gaan. Het verschil tussen beiden is op dit moment zeer klein, maar fluctueert wel nog steeds. Ook Italië en Zweden zijn de laatste decennia twee van de gemiddeld sterkst presterende landen op het Songfestival. Dat er ook dit jaar veel druk op hun schouders rust, is dan ook niet onlogisch.

Italië kiest in eigen land voor iemand die al eens deelnam aan het Eurovisiesongfestival. De 29-jarige zanger Mahmood werd in 2019 tweede met het lief Soldi. Hij moest toen enkel Duncan Laurence met Arcade voor Nederland voorlaten. Dit jaar in Turijn zal hij niet meer solo op het podium staan, maar naast de amper 19-jarige Blanco. Samen brengen ze het emotionele Brividi.

In Zweden is het Eurovisiesongfestival haast een religie. Bijna jaar na jaar is de finale van de nationale voorselectie, Melodifestivalen, het best bekeken televisieprogramma van het jaar. Het kan daarbij rekenen op zo’n 3 à 4 miljoen kijkers, een indrukwekkend aantal als je weet dat Zweden iets minder inwoners heeft dan België. Die finale werd dit jaar gewonnen door Cornelia Jakobs met het nummer Hold Me Closer.

Verenigd Koninkrijk, Griekenland, Polen, Noorwegen, Spanje, Nederland en Australië

De top 10 bij de bookmakers wordt op dit moment vervolledigd door het Verenigd Koninkrijk, Griekenland, Polen, Noorwegen, Spanje, Nederland en Australië. Van dat zevental wist enkel Griekenland vorig jaar ook in de top 10 te eindigen. Voor de zes andere landen draaide het Eurovisiesongfestival in Rotterdam uit op een grote teleurstelling.

En België?

Ook voor ons land ziet het er relatief goed uit volgens de bookmakers. Miss You van Jérémie Makiese staat voorlopig op een dertiende plaats. Van alle landen uit de tweede halve finale van donderdag 12 mei is hij daarmee vierde. Aangezien de top 10 zich plaatst, mogen we dus zeker hopen op een plaats in de grote finale op zondag 14 mei.

Meer
Lees meer...