Toch geen Rusland op Eurovisiesongfestival

Nadat gisteren bekend raakte dat Rusland toch zal kunnen deelnemen aan het Eurovisiesongfestival, komt de European Broadcasting Union (EBU) nu met een statement dat dat toch niet het geval zal zijn. “In het licht van de crisis in Oekraïne, zou de inclusie van Rusland in het Eurovisiesongfestival dit jaar de wedstrijd in diskrediet brengen.”

Rusland zal niet deelnemen aan het Eurovisiesongfestival. In een officieel statement heeft de EBU laten weten dat het land niet toegelaten wordt in de liedjeswedstrijd.

Eurovisiesongfestival

Nadat Russische troepen gisteren Oekraïne binnenvielen, volgde later op de dag het nieuws dat Rusland alsnog zou kunnen deelnemen aan het Eurovisiesongfestival. De omroepen van negen deelnemende landen riepen daarom op om de deelname van Rusland dit jaar tegen te houden. En daar geeft de EBU nu gehoor aan.

“De European Broadcasting Union (EBU) heeft beslist dat er dit jaar geen Russische act zal deelnemen aan het Eurovisiesongfestival”, zo staat te lezen in het statement dat de EBU eerder verspreidde. “De raad van bestuur van de EBU heeft deze beslissing gemaakt op basis van een aanbeveling door het bestuursorgaan van het Eurovisiesongfestival, de Reference Group. Deze nam de regels van het evenement en de waarden van de EBU mee in rekening. De aanbeveling van de Reference Group werd gesteund door de televisiecommissie van de EBU.”

“In het licht van de crisis in Oekraïne, zou de inclusie van Rusland in het Eurovisiesongfestival dit jaar de wedstrijd in diskrediet brengen. De EBU is een apolitieke organisatie van omroepen die de waarden van de publieke diensten hoog moeten houden. We blijven toegewijd om de waarden van een culturele wedstrijd te beschermen. Het Eurovisiesongfestival is een wedstrijd die internationale uitwisseling en begrip promoot, mensen samenbrengt, diversiteit viert door middel van muziek en Europa samenbrengt op één podium.”

Bekijk hier het officiële statement van de EBU:

Meer
Lees meer...