Rusland valt Oekraïne aan: “Landen die zich bemoeien zullen te maken krijgen met gevolgen die je nog nooit hebt gezien”

Rusland is donderdagochtend begonnen met het bestoken van verschillende steden in Oekraïne. Ook de luchthaven van Kiev zou onder vuur liggen. Russisch president Poetin vraagt dat alle Oekraïense militairen de wapens neerleggen en waarschuwt de NAVO tegen inmenging.

In een toespraak waarin Poetin een “speciale militaire operatie” in Oekraïne aankondigde donderdagochtend, waarschuwde de Russische leider dat andere landen die zich bemoeien, te maken zullen krijgen met “gevolgen die je nog nooit hebt gezien”, meldt Associated Press. Een noodtoestand werd afgeroepen in heel Oekraïne.

Ondertussen is de Russische militaire operatie in Oekraïne volop aan de gang. De bedoeling van de Russen is om zijn buurland volledig te demilitariseren. Om dat doel te bekomen, werden verschillende militaire bases in het land al in het vizier genomen door raketten. Dat melden een reeks bronnen in Oekraïne.

De Amerikaanse ambassade in Kiev bevestigde ondertussen dat er militair conflict aan de gang is in het land.

Luchthaven van Kiev zou al bijna volledig onder Russische controle zijn

De Amerikaanse senator Marco Rubio meldt op Twitter dat de luchtmacht van Rusland probeert het vliegveld van Kiev in handen te krijgen, om zo toegang tot de hoofdstad te bemachtigen. Er zou volgens Rubio ook een amfibische aanval bezig zijn op de havenstad Marioepol. De binnenvallende troepen zouden afkomstig zijn van zowel Wit-Rusland, de Krim als Rusland zelf.

Volgens verschillende bronnen zouden er nog twee Turkse militaire vliegtuigen aanwezig zijn op de luchthaven van Kiev. Dat zou door Rusland opgevat kunnen worden als een blijk van NAVO-steun aan het land.

https://twitter.com/disclosetv/status/1496714173635563521

Reactie van het westen

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zou deze ochtend een poging ondernomen hebben om Russisch president Vladimir Poetin op te bellen. Er kwam geen antwoord vanuit het Kremlin. “Ik heb een telefoontje gepleegd met de voorzitter van de Russische federatie. Het resultaat: stilte”, zei Zelensky.

De Amerikaanse president Joe Biden reageerde deze ochtend dat hij al sprak met Zelensky via een beveiligd telefoongesprek. “Ik veroordeelde deze ongerechtvaardigde aanval door de Russische strijdkrachten. Ik heb hem op de hoogte gebracht van de stappen die we ondernemen om de internationale veroordeling te verzamelen, waaronder vanavond in de veiligheidsraad van de Verenigde Naties”, verklaarde Biden.

Biden voegde er nog aan toe dat hij een ontmoeting zal regelen met de leiders van de G7-landen om “strenge sancties” op te leggen aan Rusland.

Meer
Lees meer...