Eurovisiesongfestival: Oekraïense inzending Kalush Orchestra zet zich in voor hun leger … en groeit uit tot topfavoriet

Het Eurovisiesongfestival is voor inwoners van Oekraïne waarschijnlijk het minste van hun zorgen. Alle aandacht gaat namelijk uit naar het verdedigen van hun land tegen het Russisch leger. Ook de leden van de rapgroep Kalush Orchestra, die in mei Oekraïne zullen vertegenwoordigen op het Songfestival in Turijn, hebben de Oekraïense legereenheden enkele essentiële zaken helpen inzamelen zoals voedsel, medicijnen en helmen. En ondertussen lijkt hun populariteit bij Eurovisiefans enkel maar toe te nemen.

Dat de relatie tussen Rusland en Oekraïne vertroebeld is sinds die eerste in 2014 de Krim hebben geannexeerd, is een understatement. Die gebeurtenis heeft in Oekraïne zelfs zijn weerslag op hun selectie voor het Eurovisiesongfestival. In 2019 was er een zware rel ontstaan rond zangeres Maruv, die de nationale voorronde Vidbir had gewonnen, omdat zij concerten zou geven in Rusland. Omdat ook runner-up Freedom Jazz en de nationale nummer drie Kazka niet onbesproken waren, besloot Oekraïne om zich toen terug te trekken uit het Eurovisiesongfestival.

Diskwalificatie Alina Pash

Om gelijkaardige conflicten in de toekomst te vermijden, bestaat er sindsdien in Oekraïne een regel die zegt dat artiesten die na 2014 in Rusland hebben opgetreden of de Krim zonder de geldige documenten, of via Rusland, hebben bezocht, uitgesloten zijn van de nationale voorronde.

Die regel zorgde er eerder deze maand voor dat Alina Pash, die Vidbir 2022 had gewonnen, niet naar het Eurovisiesongfestival mocht gaan. De zangeres had in 2015 namelijk de Krim bezocht. Dat deed ze naar eigen zeggen met de correcte documenten, maar later bleken die vervalst te zijn.

Stefania van Kalush Orchestra

De Oekraïense zender UA:PBC vroeg daarop aan Kalush Orchestra, de nummer twee van de voorronde, of zij de plaats van Pash wilden innemen. De groep ging meteen in op dat aanbod. Op dinsdag 10 mei zullen ze in Turijn, hun lied Stefania, tijdens de eerste halve finale een plaats in de grote finale van zaterdag 14 mei proberen afdwingen. In die halve finale zou Oekraïne het normaal gezien opnemen tegen onder andere Rusland, maar organisator EBU besloot die uit de wedstrijd te smijten op vraag van verschillende landen.

(lees verder onder de video)

Topfavoriet sinds inval Oekraïne door Poetin

Volgens de bookmakers zou een finaleplaats alvast geen probleem mogen zijn voor Kalush Orchestra. Zij zien Oekraïne op dit moment zelfs als de absolute topfavoriet om het Eurovisiesongfestival te winnen. Of de huidige politieke situatie daar voor iets tussen zit, is moeilijk te bewijzen, al lijkt het wel een rol te hebben gespeeld.

Toen Kalush Orchestra officieel voorgesteld werd als de Oekraïense inzending stond de groep bij de bookmakers telkens rond de 5de of 6de plaats. Dat veranderde vorige week donderdag toen Vladimir Poetin besloot Oekraïne binnen te vallen. Meteen klom het land naar plaats twee, om even later zelfs de vorige topfavoriet Italië in te halen.

Inzamelactie

Dat de leden van Kalush Orchestra, een rapgroep met invloeden van folk en traditionele Oekraïense muziek, die steun niet verdienen, kan je echter allerminst zeggen. Op sociale media spreken ze zich al meermaals verontwaardigd uit over de oorlog en de acties van Poetin.

Bovendien bleef het niet bij woorden alleen. Kalush Orchestra zou een inzamelactie begonnen zijn van essentiële zaken zoals voedsel, medicatie en helmen om aan het Oekraïense leger te bezorgen.

Meer
Lees meer...