Eurovisiesongfestival: meerdere landen vragen om Rusland uit te sluiten

Al zeker negen landen hebben officieel gevraagd om Rusland uit te sluiten van het Eurovisiesongfestival 2022. Die oproepen komen er nadat het land eerder deze week Oekraïne binnenviel. Organisator EBU heeft voorlopig laten weten dat Rusland nog steeds welkom is.

Hoe hard het Eurovisiesongfestival ook zijn best doet om niet politiek te zijn, externe zaken hebben al jaar en dag een invloed op de wedstrijd. En ook in 2022 zal dat niet anders zijn. Het feit dat Rusland met Oekraïne, een ander lid van de EBU, heeft binnengevallen, zorgt dan ook voor heel wat reacties.

EBU: “Niet-politiek, cultureel evenement”

Kort na die inval liet organisator EBU aan Göteborgs-Posten weten dat het Rusland niet zou uitsluiten van de wedstrijd. “Het Eurovisiesongfestival is een niet-politiek, cultureel evenement dat landen verenigt en diversiteit viert door middel van muziek. EBU-leden in zowel Rusland als Oekraïne hebben toegezegd deel te nemen aan het evenement van dit jaar in Turijn en we zijn momenteel van plan om artiesten uit beide landen te verwelkomen om in mei op te treden. Uiteraard blijven we de situatie nauwlettend volgen”, klonk het toen.

Het valt echter af te wachten of de EBU achter die mening blijft staan. De voorbije twee dagen hebben namelijk steeds meer landen zich uitgesproken tegen deelname van Rusland aan de wedstrijd. Velen van hen dreigen er zelfs mee om zelf niet deel te nemen en het Eurovisiesongfestival ook niet uit te zenden als Rusland toegelaten wordt. Het is dus maar de vraag of de EBU zoiets wil riskeren.

Steeds meer landen komen met statement

Oekraïne was uiteraard het eerste land dat zo’n oproep lanceerde. Omroep UA:PBC deed dat in een open brief aan de EBU. Daarin riepen ze meteen ook op aan andere landen om hun voorbeeld te volgen, en dat bleef niet zonder gevolgen. Zo kwam dezelfde vraag ook van de Letse inzending Citi Zeñi, van het cultnummer Eat Your Salad. Ook de Zweedse omroep SVT vroeg aan de EBU om “hun standpunt te herbekijken”.

Ondertussen hebben ook de omroepen van Denemarken (DR), Noorwegen (NRK), Finland (YLE), Litouwen (LRT), Estland (ERR), IJsland (RÚV) en Nederland (AVROTROS), de organisator van vorig jaar, zich bij die oproep aangesloten. Vanuit de VRT of de Waalse zender RTBF kwam nog geen reactie.

Meer
door Redactie
Lees meer...