Eurovisiesongfestival: Oekraïense kandidate Alina Pash trekt zich terug na controverse rond reis naar Krim

Alina Pash zal Oekraïne niet vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival. De 28-jarige zangeres won nochtans de nationale voorronde Vidbir met het nummer Shadows of Forgotten Ancestors, maar kwam daarna in opspraak. In 2015 zou ze namelijk de Krim, het door Rusland en Oekraïne betwiste gebied, hebben bezocht zonder de nodige documenten.

Oekraïne behaalde vorig jaar op het Eurovisiesongfestival een knappe vijfde plaats met het cultnummer Shum van de elektrofolkband Go_A. Op de editie daarvoor was het land echter afwezig. Maruv, die in 2019 de nationale voorronde had gewonnen, was toen namelijk in opspraak gekomen omdat ze concerten zou geven in Rusland. Dat laatste ligt zeer gevoelig in Oekraïne sinds de Russische invasie van de Krim in 2014. Omdat ook runner-up Freedom Jazz en de nationale nummer drie Kazka niet onbesproken waren, besloot Oekraïne toen om zich terug te trekken uit het Eurovisiesongfestival.

Om gelijkaardige conflicten in de toekomst te vermijden, bestaat er sindsdien in Oekraïne een regel die zegt dat artiesten die na 2014 in Rusland hebben opgetreden of de Krim zonder de geldige documenten hebben bezocht, uitgesloten zijn van de nationale voorronde.

Alina Pash

Een kleine week geleden verkoos de Oekraïense zender UA:PBC in de finale van de nationale voorronde Vidbir hun inzending voor het Eurovisiesongfestival. Alina Pash won daar met het nummer Shadows of Forgotten Ancestors, nipt voor Kalush Orchestra met Stefania en Wellboy met Nozzy Bossy. Meteen na die wedstrijd stond Oekraïne op de tweede plaats bij de bookmakers, na topfavoriet Italië. Dat haar lied gaat over de vele oorlogen waarmee Oekraïne te maken heeft gehad in zijn geschiedenis was daar waarschijnlijk niet vreemd aan.

Lang bleef die vreugde echter niet duren. Alina Pash had in 2015 namelijk de Krim bezocht, maar deed dat naar eigen zeggen met de correcte documenten. Een activist en blogger onthulde twee dagen na haar winst op Vidbir echter dat die reisdocumenten vervalst waren. Alina Pash zou via Rusland naar de Krim hebben gereisd, iets wat verboden is. De zangeres en haar entourage ontkennen die beschuldigingen, maar slaagden er niet meteen in om te bewijzen dat de documenten van Pash authentiek waren.

“Ik wil deze virtuele oorlog en haat niet”

Op 16 februari besliste de zangeres dan maar zelf om zich terug te trekken als kandidate voor Oekraïne voor het Eurovisiesongfestival. “Ik wil geen deel meer uitmaken van dit vuile verhaal”, schreef ze op Instagram. “Ik ben een burger van Oekraïne. Ik volg de wetten van Oekraïne. Ik probeer de tradities en waarden van Oekraïne de wereld in te dragen. Wat in dit verhaal is gegoten, is helemaal niet wat ik in mijn lied heb gestopt.”

“Ik ben een kunstenaar, geen politicus. Ik heb geen leger van pr-mensen, managers, advocaten om al deze aanvallen en druk, de inbraak van mijn sociale netwerken en de bedreigingen te weerstaan. Ik wil deze virtuele oorlog en haat niet. De belangrijkste oorlog is nu een externe, die in 2014 naar mijn land kwam”, besloot de zangeres.

Kalush Orchestra

Een dag na de beslissing om Alina Pash niet naar het Eurovisiesongfestival te sturen, raakte bekend dat de Oekraïense zender UA:PBC aan runner-up Kalush Orchestra had gevraagd om het land te vertegenwoordigen. Ook die groep is echter niet onomstreden. Deze week lekte namelijk een foto uit van groepslid Tymofii Muzychuk voor de Basiliuskathedraal in Moskou.

Volgens het management van de groep dateert die foto echter uit 2013 toen de groep twee optredens heeft gegevens in Rusland, in Moskou en in Krasnodar. Sindsdien zijn de leden naar eigen zeggen niet meer in Rusland geweest. Voorlopig lijkt niets de kandidatuur van Kalush Orchestra dus in de weg te staan, al moet de groep de uitnodiging wel nog officieel aanvaarden.

Meer
Lees meer...