Luister hier naar de Nederlandse inzending voor het Eurovisiesongfestival

De Nederlandse Stien den Hollander, beter bekend als S10 heeft haar inzending voor het Eurovisiesongfestival bekendgemaakt. De 21-jarige zangeres zal in Turijn aantreden met het nummer De Diepte. Het is de eerste keer in meer dan tien jaar dat Nederland een nummer in de eigen taal afvaardigt.

Na acht jaar op rij de finale gemist te hebben, besloot de Nederlandse omroep AVROTROS om voortaan intern hun inzending voor het Eurovisiesongfestival te selecteren. Die keuze bleek meteen succesvol, want in 2013 werd Anouk met Birds negende en een jaar later eindigden The Common Linnets met Calm After the Storm zelfs op de tweede plaats. De jaren erna greep Nederland maar één keer naast de finale en pakte het in 2019 met Duncan Laurence en Arcade zelfs hun vijfde eindoverwinning, de eerste zege sinds 1975.

S10

Er was dus geen reden voor AVROTROS om iets aan hun manier van selecteren te veranderen, en dat hebben ze dan ook niet gedaan. Op 7 december maakte de omroep bekend dat het S10 had gekozen om Nederland te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival.

Stien den Hollander is een 21-jarige zangeres, rapper en songwriter. Op haar 17de tekende ze haar eerste platencontract en op de dag van haar 19de verjaardag kwam met ‘Snowsniper’ haar eerste album uit. Het was meteen een enorm succes en sleepte zelfs een prestigieuze Edison Award in de wacht. Een jaar later volgde met ‘Vlinders’ een tweede album. Op dat album vinden we onder andere het nummer Achter Ramen met Zwangere Guy. Vorig jaar had S10 ook een samenwerking met Bazart, Onderweg genaamd. In de zomer van 2021 bracht ze met Adem Je In, een nummer dat ze schreef samen met Jacqueline Govaert (Krezip), haar grootste hit tot nu toe uit.

De Diepte

S10 wordt geprezen voor haar eerlijke teksten, die vaak gaan over haar persoonlijke psychische problemen. In haar jeugd is de zangeres namelijk meermaals opgenomen geweest in een psychiatrische instelling met depressies, psychoses en suïcidale gedachten.

Ook het nummer De Diepte gaat over dat thema. “Het is een eerbetoon aan het verdriet en de herinneringen die je met je meedraagt. Iedereen beleeft moeilijke tijden in zijn leven. Dat hebben we allemaal gemeen en ik hoop dat je je minder alleen zal voelen als je naar het nummer luistert”, zegt S10 daarover aan Eurovision.tv. Op het Eurovisiesongfestival in Turijn komt Nederland uit in de eerste halve finale op dinsdag 10 mei.

Luister hier naar De Diepte van S10:

Meer
Lees meer...