Mensen uit Belgische cultuursector schrijven zich in open brief uit tegen deelname van Israël aan Eurovisiesongfestival

Een groep van zo’n 250 mensen uit de Belgische cultuursector, waaronder Daan, Charlotte Adigéry, Tourist LeMC en Brihang hebben een open brief ondertekend die zich uitspreekt tegen de deelname van Israël aan het Eurovisiesongfestival. Ze klagen het geweld aan van dat land in Palestina. België is daarmee al het zoveelste land op een rij waarin artiesten zich uitspreken tegen de aanwezigheid van Israël op het Eurovisiesongfestival.

De aanloop naar het Eurovisiesongfestival wordt dit jaar jammerlijk overschaduwd door de deelname van Israël. Omdat dat land ter vergelding van de terroristische aanval van 7 oktober 2023 Gaza blijft aanvallen en bombarderen, vinden steeds meer mensen dat Israël moet uitgesloten worden van het Eurovisiesongfestival. Ze maken daarbij de vergelijking met Rusland en Wit-Rusland, die enkele jaren geleden na de inval in Oekraïne wel werden uitgesloten. EBU, dat het Songfestival, organiseer, weigert echter in te grijpen.

In navolging van Zweden

Onder andere in Finland en Zweden schreven mensen uit de cultuursector daardoor al een open brief om te reageren tegen de deelname van Israël. Dat laatste inspireerde nu ook een groep initiatiefnemers uit de Belgische cultuursector.

“Op dit moment heeft het Israëlische leger meer dan 31.000 Palestijnen gedood, waaronder 13.000 kinderen. De Palestijnse bevolking is ontheemd en leeft in dehumaniserende omstandigheden. Er is amper medisch materiaal voorhanden. Er is niet genoeg voedsel, noch drinkbaar water. Het minste wat wij van de Belgische publieke omroepen (VRT en RTBF) en de European Broadcasting Union verwachten is dat zij de actualiteit, dat ze de waarschuwingen van het Internationaal Gerechtshof ernstig nemen”, klinkt het in hun open brief.

“Dubbele moraal”

De brief kaart ook de hypocrisie van de EBU aan door het Eurovisiesongfestival een “niet-politiek evenement” te noemen. “In 2022 kon de EBU wel degelijk een politieke beslissing maken toen ze Rusland uitsloot van het festival door de invasie in Oekraïne. Waarom dan nu die dubbele moraal?”, valt te lezen.

“Plots claimen dat het festival ‘niet-politiek’ is, laat bovenal zien dat de openbare omroep nog liever een staat die 31.000 moorden op zijn geweten heeft in alle rust een podium biedt, dan dat ze een signaal zou willen maken tegen al die gruwel. Dat ze liever geen kijkers of goede connecties met de Israëlische omroep verliest, dan dat ze zich wenst uit te spreken tegen een genocide.”

Veel grote namen

“Wij roepen de EBU, VRT en RTBF op om hun beslissing terug te komen, om een statement te maken tegen de genocide, en om Israël niet te laten deelnemen aan het Eurovisiesongfestival in Zweden in 2024”, besluit de oproep.

De brief is ondertussen al door zo’n 250 mensen ondertekend. Onder hen ook Johannes Genard (School is Cool), Daan, Johannes Verschaeve, Bolis Pupul, Lisa Smolders, Ayco Duyster, Jef Neve, Flip Kowlier, Tourist LeMC, Charlotte Adigéry, Tom Lanoye, Liesa Van der Aa, Bram Spooren, Jonas Geirnaert en Julie Mahieu.

Meer
Lees meer...