Bekende Zweedse artiesten vragen aan EBU om Israël van het Eurovisiesongfestival te bannen

Ook in Zweden klinkt er steeds meer kritiek tegen de deelname van Israël aan het Eurovisiesongfestival. Meer dan 1.000 Zweedse artiesten hebben in een open brief aan de European Broadcasting Union (EBU) gevraagd om het land te bannen van het Eurovisiesongfestival door de situatie in Gaza. Bij de ondertekenaars horen onder andere Robyn, First Aid Kit, Fever Ray en voormalig deelnemer Eric Saade.

De oorlog in Gaza blijft voor beroering zorgen in de wereld van het Eurovisiesongfestival. Toen Rusland twee jaar geleden Oekraïne binnenviel, volgde al snel een ultimatum van heel wat landen die eisten dat Rusland en Wit-Rusland zouden worden uitgesloten van het Eurovisiesongfestival. Eén dag later, op 25 februari, gebeurde dat ook effectief.

Volgens heel veel fans van het Eurovisiesongfestival is de situatie van toen vergelijkbaar met die in Gaza van vandaag. Daar is Israël namelijk al bijna vier maanden bezig met een bloederige en heel dodelijke oorlog na de aanval van Hamasstrijders op Israël op 7 oktober. Toch is er van een uitsluiting van Israël nog lang geen sprake, zelfs al gebruikt het land het Eurovisiesongfestival om zijn leger in de kijker te zetten.

Zweden

Dat de EBU zich nog steeds niet heeft uitgesproken tegen de deelname van Israël lokte de afgelopen tijd al kritiek uit in IJslandFinland en Noorwegen. Bij dat rijtje voegt zich nu ook Zweden. Aangezien het Eurovisiesongfestival dit jaar in het Zweedse Malmö doorgaat, is de kritiek uit dat land extra opvallend.

In de Zweedse krant Aftonbladet is maandag een open brief gepubliceerd van meer dan 1.000 artiesten. Daarin zeggen de ondertekenaars dat de EBU een “dubbele standaard hanteert die hun geloofwaardigheid ondermijnt”.

“Het feit dat landen die zichzelf boven het humanitair recht plaatsen welkom zijn om deel te nemen aan internationale culturele evenementen bagatelliseert schendingen van het internationaal recht en maakt het lijden van de slachtoffers onzichtbaar”, klinkt het.

Meer
Lees meer...