IJsland dreigt ermee niet deel te nemen aan Eurovisiesongfestival door de aanwezigheid van Israël

De kans bestaat dat IJsland niet aanwezig zal zijn op het komende Eurovisiesongfestival in Malmö, Zweden. De winnaar van de nationale voorronde zal namelijk niet automatisch afgevaardigd worden naar de wedstrijd in mei. Daarna zal de organiserende zender RÚV in overleg gaan met de winnaar om een definitieve beslissing te nemen.

De oorlog in Gaza blijft voor beroering zorgen in de wereld van het Eurovisiesongfestival. Toen Rusland twee jaar geleden Oekraïne binnenviel, volgde al snel een ultimatum van heel wat landen die eisten dat Rusland en Wit-Rusland zouden worden uitgesloten van het Eurovisiesongfestival. Eén dag later, op 25 februari, gebeurde dat ook effectief.

Volgens heel veel fans van het Eurovisiesongfestival is de situatie van toen vergelijkbaar met die in Gaza van vandaag. Daar is Israël namelijk al meer dan drie maanden bezig met een bloederige en heel dodelijke oorlog na de aanval van Hamasstrijders op Israël op 7 oktober. Toch is er van een uitsluiting van Israël nog lang geen sprake, zelfs al gebruikt het land het Eurovisiesongfestival om zijn leger in de kijker te zetten.

Overleg

Die stilte langs de kant van de EBU lokte voorlopig vooral in IJsland – en deels ook in Finland en Noorwegen – protest uit. En nu blijkt IJsland ook effectief te overwegen om zich terug te trekken.

In IJsland staat komende zaterdag de nationale preselectie Söngvakeppnin op de agenda. RÚV meldt dat die zal doorgaan zoals gepland en dat er pas daarna overleg zal gepleegd worden over een deelname aan het Eurovisiesongfestival. Met die mededeling komt de organisatie van Söngvakeppnin tegemoet aan de stijgende kritiek op de deelname van IJsland in het land. Heel wat organisaties en artiesten lieten daar namelijk weten te willen dat IJsland het Eurovisiesongfestival boycot als Israël mag deelnemen.

Meer
Lees meer...