IJslandse band Hatari roept op tot uitsluiting Israël van Eurovisiesongfestival

In mei is het opnieuw tijd voor het Eurovisiesongfestival. Maar het is een editie waar nu al heel wat rond te doen is. Voorlopig laat de EBU de deelname van Israël nog steeds toe. En daar zijn heel wat Eurovisiefans het niet eens mee. Daarbij hoort nu ook de IJslandse groep Hatari, die een duidelijk statement deelde op Instagram.

Er is de afgelopen maand al heel wat kritiek gekomen op de deelname van Israël aan het Eurovisiesongfestival. Zo vroeg de Icelandic Society of Authors and Composers (ISAC) al aan de IJslandse zender RÚV om niet deel te nemen aan het Eurovisiesongfestival in 2024 als Israël erbij is. En nu volgt ook Hatari, de IJslandse Eurovisie-inzending van 2019 met een oproep om Israël uit te sluiten van de wedstrijd.

Hatari

Hatari nam in 2019 deel aan het Eurovisiesongfestival voor IJsland met het nummer Hatrið mun sigra. De band viel toen niet alleen op met hun SM-act, maar ook met het statement dat ze maakten tijdens de puntenverdelingen.

In 2019 ging het Eurovisiesongfestival na de overwinning van Netta in 2018 door in Tel Aviv in Israël. Toen de groep z’n punten van de televoting in ontvangst mocht nemen, werden ze – zoals dat de gewoonte is bij het Eurovisiesongfestival – gefilmd in de greenroom. De groep maakte van dat moment gebruik om de Palestijnse vlag te tonen. Voor deze actie kreeg de IJslandse omroep RÚV toen een boete van de EBU van 5.000 euro.

Herbekijk het fragment hier:

“Het is tijd om in actie te komen”

Het mag dan ook niet als een verrassing komen dat Hatari zich nu opnieuw uitspreekt tegen Israël. Toen de EBU vorige maand bekend maakte welke landen er zouden deelnemen aan het Eurovisiesongfestival van 2024 kwam er al snel kritiek. Bij de deelnemende landen stond namelijk Israël, dat na de inval van Hamasstrijders in Israël, als “zelfverdediging” al meer dan 22.000 burgerslachtoffers maakte in Gaza.

De EBU houdt vol dat de liedjeswedstrijd volledig losstaat van de politiek, waardoor het dus geen reden ziet om Israël te bannen. Enkele jaren geleden werd deelname van Rusland wel tegengehouden, door de inval van Oekraïne. Het land is nu al drie edities niet welkom op het Songfestival.

Nadat heel wat Eurovisiefans hun ongenoegen uitte, doet nu ook de voormalige deelnemer Hatari hetzelfde. De band deelde een foto van het Eurovisielogo met een watermeloen, die ondertussen uitgroeide tot een symbool voor steun aan Palestina. Bij de foto schreef de groep het volgende: “Aan de European Broadcasting Union. Wij, Hatari, eisen de uitsluiting van Israël van het Eurovisiesongfestival in Zweden dit jaar. Met de uitsluiting van Rusland in 2022 heeft de wedstrijd duidelijk gemaakt dat het niet het platform is dat losstaat van de politiek dat het altijd beweert te zijn. We nodigen de EBU uit om de kracht van het Eurovisiesongfestival te gebruiken om een katalysator te zijn van verandering en zo de genocide van de Palestijnse bevolking en de flagrante inbreuk van de mensenrechten die gepleegd wordt door Israël aan te kaarten. Het is tijd om in actie te komen.”

Bekijk hier de post van Hatari op Instagram:

Meer
Lees meer...