Zal Israël volgend jaar te zien zijn op Eurovisiesongfestival?

Hoewel het volgende Eurovisiesongfestival nog ver weg is, is er nu al een eerste relletje. Veel volgers willen namelijk dat organisator EBU Israël niet toelaat door de oorlog tegen Palestina in Gaza. Dat Israël zijn nationale voorronde HaKokhav HaBa (The Next Star) lijkt te gebruiken om de soldaten van de Israeli Defence Force (IDF) extra in de kijker te zetten, zorgt alleen maar voor meer controverse.

Het Eurovisiesongfestival zonder de nodige politieke discussies zou het Eurovisiesongfestival niet zijn. En ook dit jaar is dat niet anders. Reden daarvoor is de oorlog in Gaza. Dat deel van Palestina wordt al anderhalve maand gebombardeerd en aangevallen door het Israëlische leger na de aanval van Hamasstrijders op Israël op 7 oktober. Veel mensen vinden de reactie van Israël daarop echter niet proportioneel en spreken zelfs van een genocide. Het land ligt daardoor ook vanuit verschillende hoeken onder vuur.

Nog geen reactie van EBU

Dat is ook het geval in Eurovisiemiddens. Op sociale media pleiten heel wat fans er namelijk voor om Israël uit te sluiten van de komende editie. Voorlopig is dat echter nog niet het geval, al is het wel opvallend dat de EBU nog steeds niet de officiële lijst van deelnemende landen heeft bekendgemaakt.

Dat getreuzel staat in contrast met de situatie van Rusland en Wit-Rusland. Die landen werden in 2022 wel vrij snel uitgesloten nadat Rusland Oekraïne was binnengevallen. Het verschil is wel dat het toen ging om een oorlog tussen twee landen die lid zijn van de EBU.

HaKokhav HaBa

Voorlopig wordt in Israël dan ook op zoek gegaan naar een lied om te sturen naar het Eurovisiesongfestival 2024. Dat doet de zender Keshet 12 via het programma HaKokhav HaBa (The Next Star). Dat programma werd van 2015 tot en met 2020 ook gebruikt om het lied van Israël te bepalen en bracht hen zo in 2018 een winnaar met Toy van Netta. De afgelopen twee jaar koos Israël zijn inzending intern. Dat leverde hen vorig jaar een derde plaats op met Unicorn van Noa Kirel. Dat lied kreeg afgelopen weekend een tragere versie ter ere van de slachtoffers van Hamas in Israël.

Aanvankelijk zou HaKokhav HaBa al op dinsdag 31 oktober van start gaan. Door de dood van twee Israëlische soldaten in het noorden van Gaza werd dat echter met drie weken uitgesteld. De eerste aflevering was dus te zien op maandag 20 november en die zorgde meteen voor nieuwe controverse.

Verschillende deelnemers en juryleden verschenen in HaKokhav HaBa namelijk in uniformen van de soldaten van de Israeli Defence Force (IDF). Daarnaast werden er ook meermaals beelden getoond van gemobiliseerde Israëlische troepen.

Moroccanoil

Door zijn nationale voorronde te gebruiken als promotie voor het Israëlische leger lijkt het land alvast geen moeite te doen om enige neutraliteit te bewaren. Het is dan ook afwachten omf dit statement de EBU eventueel doet overgaan tot actie.

Feit is dat het eventueel verbannen van Israël zware gevolgen kan hebben. Moroccanoil, de hoofdsponsor van het Eurovisiesongfestival, is – in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden – namelijk een Israëlisch bedrijf. Het verbannen van Israël zou voor de organisatie dus sowieso een dure zaak worden.

Bookmakers

Opvallend is ook dat Israël op dit moment bij de bookmakers topfavoriet is om het Eurovisiesongfestival in 2024 te winnen. Daarbij moet wel gezegd worden dat die voorspelling heel prematuur is. Op Frankrijk na heeft namelijk nog geen enkel land zijn inzending bekendgemaakt.

Meer
Lees meer...