IJslandse muziekorganisatie roept op tot boycot van Eurovisiesongfestival door deelname Israël

Er begint meer en meer kritiek te komen op de deelname van Israël aan het komende Eurovisiesongfestival in Malmö, Zweden. De Icelandic Society of Authors and Composers (ISAC) heeft aan de IJslandse zender RÚV gevraagd om niet deel te nemen aan Eurovisie in 2024 als Israël van de partij is. Reden daarvoor is de aanhoudende gruwelijke oorlog in Gaza.

Het Eurovisiesongfestival zonder de nodige politieke discussies zou het Eurovisiesongfestival niet zijn. En ook dit jaar is dat niet anders. Reden daarvoor is de oorlog in Gaza, het deel van Palestina dat al anderhalve maand wordt gebombardeerd en aangevallen door het Israëlische leger na de aanval van Hamasstrijders op Israël op 7 oktober. Ondanks die oorlog zal Israël er toch gewoon bij zijn op het volgende Eurovisiesongfestival in Malmö, Zweden. Dat is sinds vorige week ook officieel, want toen maakte de EBU de deelnemende landen bekend.

Vergelijking met Rusland

De organisatie van het Eurovisiesongfestival gaf eerder al aan geen reden te zien om Israël te weren. Op sociale media roepen veel fans daar wel toe op. En zij krijgen nu steun van de IJslandse organisatie ISAC.

“Wij roepen RÚV op om niet deel te nemen aan het Eurovisiesongfestival in 2024, tenzij Israël deelname aan de competitie wordt ontzegd om dezelfde reden als Rusland aan de wedstrijd van 2022”, klinkt het in een statement.

“Doden van burgers en onschuldige kinderen”

“We hebben allemaal de plicht om stelling te nemen tegen oorlog en het doden van burgers en onschuldige kinderen. We hebben altijd de keuze om onze naam niet aan zulke dingen te verbinden, of we nu individuen zijn of staatsinstellingen. We zijn het aan de naties die met militair geweld optreden verplicht om gebeurtenissen die altijd worden gekenmerkt door vreugde en optimisme niet met hen te delen”, klinkt het verder nog.

De zender RÚV, die jaarlijks de IJslandse inzending selecteert, heeft nog niet gereageerd.

Meer
Lees meer...