Finse artiesten willen dat Israël geband wordt van Eurovisiesongfestival voor “oorlogsmisdaden” in Gaza

De kritiek tegen de deelname van Israël aan het Eurovisiesongfestival klinkt steeds luider. Nadat er eerst vooral vanuit IJsland protest te horen viel, is het nu Finland dat zich roert. Daar hebben 1.400 mensen uit de muziekindustrie een petitie ondertekend waarin ze aandringen op een ban van Israël op het Eurovisiesongfestival.

We keren even terug naar een kleine twee jaar geleden. Rusland viel toen op 24 februari 2022 Oekraïne binnen. De European Broadcasting Union (EBU), die verantwoordelijk is voor de organisatie van het Eurovisiesongfestival, liet kort daarna weten dat de wedstrijd een “niet-politiek, cultureel evenement is dat landen verenigt”. Diezelfde dag nog kwamen heel wat – vooral Noord-Europese – landen met een ultimatum waarbij ze eisten dat Rusland en Wit-Rusland zouden worden uitgesloten. Eén dag later, op 25 februari, gebeurde dat ook effectief.

Israël

Volgens heel veel fans van het Eurovisiesongfestival is de situatie van toen vergelijkbaar met die in Gaza van vandaag. Daar is Israël namelijk al meer dan drie maanden bezig met een bloederige en heel dodelijke oorlog na de aanval van Hamasstrijders op Israël op 7 oktober. Toch is er van een uitsluiting van Israël nog lang geen sprake, zelfs al gebruikt het land het Eurovisiesongfestival om zijn leger in de kijker te zetten.

Die stilte langs de kant van de EBU lokte voorlopig vooral in IJsland protest uit. Daar zijn er de laatste tijd vanuit verschillende hoeken al oproepen geweest om het Eurovisiesongfestival te boycotten als Israël meedoet.

Finland

Ook in Finland lijkt nu iets te broeien. De BBC meldt namelijk dat 1.400 mensen die in de muziekindustrie werken een petitie hebben ondertekend om Israël te bannen voor hun “oorlogsmisdaden” in Gaza. Onder de ondertekenaars zitten heel wat grote namen uit de Finse muziek. Volgens de organisator van de petitie is het onaanvaardbaar dat Israël de kans krijgt om “deel te nemen aan het Eurovisiesongfestival om zo zijn imago op te poetsen”.

De initiatiefnemers willen dat Yle, de Finse omroep die verantwoordelijk is voor de inzending van het land aan het Eurovisiesongfestival, de wedstrijd boycot als Israël mag deelnemen. De omroep zelf heeft ondertussen ook al gereageerd. Zij laten weten dat de situatie met Israël niet dezelfde is als die van Rusland. Toch geven ze ook aan alles op de voet te volgen. Yle zal daarnaast ook in gesprek gaan met de organisatoren van de petitie tegen Israël.

Ondertussen hebben ook al meerdere artiesten die deelnemen aan de Finse nationale voorronde aangegeven dat ze mogelijk niet naar het Eurovisiesongfestival gaan als Israël mag deelnemen.

Meer
Lees meer...