Protest in IJsland tegen deelname aan Eurovisiesongfestival groeit door aanwezigheid Israël

In IJsland ontstaat steeds meer weerstand tegen de deelname van het land aan het komende Eurovisiesongfestival in Malmö, Zweden. Reden daarvoor is de aanwezigheid van Israël, het land dat bezig is met een gruwelijke oorlog in Gaza.

Het Eurovisiesongfestival zonder de nodige politieke discussies zou het Eurovisiesongfestival niet zijn. En ook dit jaar is dat niet anders. Reden daarvoor is de oorlog in Gaza, het deel van Palestina dat al meer dan twee maanden wordt gebombardeerd en aangevallen door het Israëlische leger na de aanval van Hamasstrijders op Israël op 7 oktober. Ondanks die oorlog zal Israël er toch gewoon bij zijn op het volgende Eurovisiesongfestival in Malmö, Zweden.

Veel fans, en andere organisaties, vergelijken de situatie van Israël met die van Rusland en Belarus. Die landen werden in 2022 wel vrij snel uitgesloten nadat Rusland Oekraïne was binnengevallen. Die beslissing werd toen genomen door de EBU, nadat verschillende landen hun veto hadden gesteld.

Fanclub

In IJsland willen nu steeds meer mensen dat de RÚV, de omroep die verantwoordelijk is voor de IJslandse inzending, hetzelfde doet. Eerder vroeg de muziekorganisatie Icelandic Society of Authors and Composers (ISAC) al om niet deel te nemen aan het Eurovisiesongfestival als Israël aanwezig is, en dat protest is nu uitgebreid.

Ook OGAE Iceland, de officiële fanclub van het Eurovisiesongfestival, richt zich nu tot de RÚV. Dat doen ze nadat 70 procent van hun leden zich daartegen uitgesproken hadden.

Bevolking

Dat idee lijkt ook bij de brede bevolking te leven. Maar liefst 9.000 mensen, ofwel 2 procent van de bevolking, ondertekenden een petitie die oproept om niet deel te nemen als Israël mocht deelnemen. In een enquête zei dan weer 76 procent van de ondervraagden dat Israël moest uitgesloten worden. 64 procent vindt dat IJsland de wedstrijd moet boycotten als dat niet het geval is.

RÚV heeft op die recente kritieken nog niet gereageerd. Voorlopig lieten ze altijd weten het officiële beleid van de EBU te volgen.

Meer
Lees meer...