Baas van het Eurovisiesongfestival reageert op deelname Israël

Het Eurovisiesongfestival komt er opnieuw aan! Binnen exact een maand gaat de jaarlijkse wedstrijd van start in het Zweedse Malmö. Toch gaat het in de aanloop naar het festival amper over de muziek. De commotie rond de deelname van Israël aan het Eurovisiesongfestival blijft namelijk groeien. Daarom heeft Eurovisiesongfestivalbaas Martin Österdahl nog eens op de situatie gereageerd.

Het blijft rommelen bij het Eurovisiesongfestival. De laatste maanden spraken heel wat landen, artiesten en fans van de liedjeswedstrijd zich namelijk uit over de deelname van Israël. Dat heeft alles te maken met de aanhoudende oorlog in Gaza.

Heel even was er sprake van een diskwalificatie van Israël toen de European Broadcasting Union (EBU) tot tweemaal toe politieke boodschappen terugvond in de tekst van inzending Eden Golan. In eerste instantie weigerde Israël de tekst aan te passen, maar uiteindelijk deden ze dat toch en mag het land nu toch deelnemen.

Eden Golan

Enkele maanden geleden koos Israël via de talentenshow HaKokhav HaBa (The Next Star) wie hen mocht vertegenwoordigen in Malmö. Dat werd de Russisch-Israëlische zangeres Eden Golan. Na de twee afgekeurde songs kwam de zangeres uiteindelijk met Hurricane. Een lied dat dus wel wordt aanvaard door de organisatie.

Ondertussen zijn we al een tijdje verder en is de kritiek op de deelname nog niet gaan liggen. Hoewel enkele landen zich ondertussen hebben uitgesproken over de situatie met een algemeen statement, is de reputatie van deze editie van het Eurovisiesongfestival alles behalve positief te noemen. Of dat ook invloed zal hebben op het festival zelf, valt af te wachten.

Reactie

Na heel wat speculaties, nieuwsberichten en verwachtingen, heeft ondertussen ook baas van het Eurovisiesongfestival Martin Österdahl op de situatie gereageerd via een statement (via The Guardian). “We moeten focussen op wat ons verbindt en niet wat ons uit elkaar drijft”, vertelt hij. “We begrijpen dat mensen zich zorgen maken, maar dit is een muziekshow. We zijn geen arena waarin we een conflict in het Midden-Oosten kunnen oplossen.”

Het Eurovisiesongfestival vindt plaats van 7 tot 11 mei.

Meer
Lees meer...