Eurovisiesongfestival: Negen artiesten komen met gezamenlijk statement over oorlog en krijgen meteen kritiek

De oorlog in Gaza tegen Palestina blijft de conversatie rond het aankomende Eurovisiesongfestival domineren. Veel fans vragen al langer om een statement van de deelnemende artiesten. En dat is er nu ook gekomen. Een groep van negen artiesten, waaronder de Brit Olly Alexander, deelde een boodschap op sociale media. De meeste volgers reageren echter ontgoocheld op wat zij omschrijven als een “zwakke boodschap”.

De deelname van Israël aan het Eurovisiesongfestival is heel omstreden. Velen – onder andere uit IJslandFinland en Zweden – vinden namelijk dat het land moet uitgesloten worden door de aangaande oorlog in Gaza. De EBU ziet dan weer geen reden om Israël uit te sluiten zolang het land zich aan de regels van het Eurovisiesongfestival houdt.

Negen landen

Op sociale media blijven veel fans echter druk uitoefenen en vragen om een reactie van de deelnemende artiesten. Die is er nu ook gekomen. Artiesten uit negen landen deelden namelijk een gezamenlijke boodschap. Het gaat hierbij niet om de minsten. De meest in het oog springende naam is ongetwijfeld die van Olly Alexander, vooral bekend van Years & Years, uit het Verenigd Koninkrijk.

Verder is er ook nog Bambie Thug uit Ierland, Gåte uit Noorwegen, Iolanda uit Polen, Megara uit San Marino, Nemo uit Zwitserland, SABA uit Denemarken, Silvester Belt uit Litouwen en Windows95Man uit Finland. De Belgische deelnemer Mustii deelde het statement later en voegde zijn naam toe.

Ontgoocheling

Het is echter de boodschap zelf die veel fans tegen de borst stoot. Zo is er in het statement nergens sprake van een vraag voor de uitsluiting van Israël. Ook dreigen de artiesten zelf niet met een boycot. Daardoor klinken de woorden eerder hol.

Daarnaast wordt er ook gesproken over de “situatie in Palestina én Israël” terwijl alle experten het erover eens zijn dat beide situaties totaal niet te vergelijken zijn. Na de terroristische aanslag van 7 oktober in Israël komen er vanuit Palestina zo goed als geen georganiseerde aanvallen meer. Israël zelf daarentegen is al maanden bezig met aanvallen en bombardementen op Gaza.

Meer
Lees meer...