Eurovisiesongfestival: Mustii komt als twaalfde in actie tijdens tweede halve finale

Het Eurovisiesongfestival heeft de startvolgorde voor de twee halve finales bekendgemaakt. Daarbij is beslist dat België in de tweede halve finale op donderdag 9 mei als twaalfde in actie zal komen. Nederland sluit die avond af als laatste act.

Het bepalen van de volgorde waarop de landen tijdens het Eurovisiesongfestival aantreden in de halve finales is een complex proces. Sinds 2013 gebeurt dat namelijk in twee delen. Eerst wordt er geloot welke landen tijdens de eerste halve finale op dinsdag aantreden en welke landen tijdens de tweede halve finale op donderdag. Daarbij worden landen die in het verleden vaak op elkaar stemden zoveel mogelijk gescheiden. Daarna wordt ook geloot of landen in de eerste helft of in de tweede helft van die shows zullen te zien zijn.

Na die loting is het tijd aan de producers van het Eurovisiesongfestival. Zij bepalen zelf de exacte volgorde en proberen zo een zo goed mogelijke show te maken. Daarbij letten ze erop dat er bijvoorbeeld geen drie ballades na elkaar te horen zijn en dat de avonden telkens een mooie opener en afsluiter hebben.

Twee halve finales

Dat alles leverde dus een volgorde op voor de eerste en tweede halve finale, respectievelijk op dinsdag 7 en donderdag 9 mei. Op die eerste dag opent Cyprus de avond. Oekraïne en Kroatië, twee topfavorieten, komen als vijfde en zevende aan bod. Luxemburg, terug na dertig jaar afwezigheid sluit de avond af.

Tijdens de tweede avond is het Malta dat de dans – en zang – mag openen. Outsiders Griekenland en Zwitserland komen als derde en vierde aan bod. Als twaalfde is het dan eindelijk aan België, dat met Mustii ook nog steeds als een outsider geldt. Afsluiten doen we met Joost Klein en Nederland.

Big Five en Zweden

Opvallende nieuwigheid dit jaar is dat we extra optredens krijgen tijdens de halve finales. Hoewel het organiserende Zweden en de zogenaamde Big Five – Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk – als grote geldschieters rechtstreeks geplaatst zijn voor de finale, zullen ze deze keer wel hun lied live brengen tijdens een van de halve finales. Dat doen ze tussen de andere deelnemende landen door. Uiteraard kan je niet stemmen op Zweden en de Big Five, maar op die manier heb je hun lied ook wel al een eerste keer gehoord.

Het Eurovisiesongfestival gaat dit jaar door op dinsdag 7, donderdag 9 en zaterdag 11 mei 2024 in Malmö in Zweden.

Meer
Lees meer...