Eurovisiesongfestival: EBU kondigt wijziging aan voor televoting tijdens de finale

De televoting voor de finale van het Eurovisiesongfestival zal er dit jaar iets anders uitzien dan we gewoon zijn. Tijdens de finale op zaterdag 11 mei kan er namelijk gestemd worden vanaf vlak voor de start van het eerste optreden. De voorbije jaren kon er enkel gestemd worden nadat alle optredens geweest waren, maar daar komt nu dus verandering in.

Hoewel het Eurovisiesongfestival uiteraard voor velen gewoon een leuke avond is, blijft het in de eerste plaats een wedstrijd. Daardoor is de manier waarop de punten worden bepaald dan ook zeer belangrijk. Dat zorgde vorig jaar voor heel wat ophef omdat publieklieveling Finland geklopt werd in de eindstand door Zweden, de favoriet van de nationale jury’s. Even was er daarom sprake van om de punten van jury minder zwaar te laten doortellen, maar nu heeft de EBU beslist om ook in Malmö die verhouding op 50-50 te houden. Dat maakte het Eurovisiesongfestival zelf bekend op zijn website.

Televoting

Daarentegen komt er wel een belangrijke aanpassing in de televoting. Tijdens de finale op zaterdag 11 mei zullen kijkers van alle deelnemende landen namelijk al kunnen stemmen tijdens de optredens. Dat systeem werd ook al gebruikt in 2010 en 2011. In de andere jaren – sinds televoting in 1997 is ingevoerd, kon er pas gestemd worden na het laatste optreden. Stemmers uit niet-deelnemende landen, de zogenaamde ‘Rest of the World‘, hebben zelfs 24 uur de tijd om te stemmen.

“Het stemmen in de finale ging eerder open als alle 26 inzendingen klaar waren met optreden. In plaats daarvan willen we de mogelijkheid bieden aan de kijkers om vanaf het begin te betrekken. Als je iets ziet dat je leuk vindt, zou je onmiddellijk moeten kunnen stemmen. Je kunt natuurlijk ook wachten tot de samenvatting aan het einde, net als voorgaande jaren”, verklaart producer Ebba Adielsson de nieuwe regel.

Deze nieuwe regel geldt wel enkel voor de finale. De reden daarvoor is het feit dat kijkers op dat moment tijdens de halve finales al alle inzendingen minstens één keer kunnen hebben gehoord.

Meer
Lees meer...