Eurovisiesongfestival: Zo werkt de nieuwe puntentelling

Het Eurovisiesongfestival staat voor de deur en dat ziet er dit jaar een beetje anders uit dan we gewoon zijn. Vooral op het vlak van de puntentelling is er heel wat veranderd. Deze handige video van de organisatie toont hoe het in zijn werk gaat.

Volgende week dinsdag 9 en donderdag 11 mei staan de twee halve finales van het Eurovisiesongfestival op het programma. In die tweede halve finale komt voor België ook Gustaph in actie. Van de respectievelijk 15 en 16 deelnemers per halve finale kwalificeren zich telkens 10 landen voor de finale op zaterdag 13 mei. Die 20 qualifiers nemen het daar op tegen de grote vijf (Spanje, Italië, Duitsland, Frankrijk en de UK) en titelverdediger Oekraïne.

100 procent televoting in halve finales

Nieuw aan de puntentelling dit jaar is dat er in de halve finales geen sprake meer is van jurystemmen. De punten worden daar 100 procent bepaald door televoting. Die beslissing werd genomen nadat er vorig jaar meerdere landen onderling afgesproken hadden om op elkaar te stemmen.

Net zoals de voorbije jaren kan je ook dit jaar enkel stemmen in de halve finale waarin jouw land meedoet. Belgen kunnen dus enkel stemmen in de tweede halve finale. De zes landen die rechtstreeks geplaatst zijn voor de finale kunnen telkens in één halve finale stemmen. Voor Frankrijk, Duitsland en Italië is dat in de eerste halve finale, voor Spanje, Oekraïne en de UK is dat in de tweede halve finale. Je kan wel nooit op je eigen land stemmen.

Stemmen vanuit niet deelnemende landen

Nieuw dit jaar is ook dat kijkers uit landen die niet deelnemen aan het Eurovisiesongfestival ook kunnen stemmen. Dat kan zowel in de halve finales als in de grote finale. Hun stemmen worden daarbij telkens allemaal samengeteld in ‘Rest of the World‘ en hebben dezelfde waarde als één deelnemend land.

Finale

In de grote finale mogen inwoners van de 37 landen die dit jaar deelnemen aan het Eurovisiesongfestival – en de ‘Rest of the World‘ – stemmen. Daar zijn er naast deze 38 punten van de televoting echter ook nog steeds 37 nationale jury’s.

Die jurypunten worden per land telkens voorgelezen door een woordvoerder van dat land. Wie dat voor België zal zijn, is nog niet bekend. Nadat de 37 jurypunten één voor één zijn voorgelezen en verdeeld, is het tijd om de televotingpunten toe te voegen. Die punten worden door de hosts voorgelezen, te beginnen bij het land dat op dat moment helemaal onderaan de ranking staat.

Meer
Lees meer...