Israëlische omroep KAN: “EBU heeft inzending goedgekeurd, Israël mag deelnemen aan Eurovisiesongfestival”

Israël lijkt dan toch te zullen deelnemen aan het Eurovisiesongfestival. De Israëlische zender KAN, die verantwoordelijk is voor de inzending van het land, meldt namelijk dat de EBU hun song Hurricane heeft goedgekeurd. Daarmee zou de derde poging van het land dan toch aanvaard zijn en kan zangeres Eden Golan zich opmaken voor een tripje naar Malmö in Zweden begin mei.

Het is nog wachten op een officiële bevestiging van de European Broadcasting Union (EBU), die verantwoordelijk is voor de organisatie van het Eurovisiesongfestival, maar het lijkt nu wel echt zo goed als zeker dat Israël kan deelnemen aan het event. De deelname van dat land is heel omstreden. Veel fans en artiesten – onder andere uit IJslandFinland en Zweden – vinden namelijk dat het land moet uitgesloten worden door de aangaande oorlog in Gaza. De EBU ziet dan weer geen reden om Israël uit te sluiten zolang het land zich aan de regels van het Eurovisiesongfestival houdt.

Eden Golan

Dat laatste bleek wel even een probleem. Enkele maanden geleden koos Israël via de talentenshow HaKokhav HaBa (The Next Star) namelijk al wie hen mocht vertegenwoordigen in Malmö. Dat werd de Russisch-Israëlische zangeres Eden Golan.

Het was echter lang niet duidelijk met welk lied zij wou deelnemen aan het Eurovisiesongfestival. KAN had daarvoor met October Rain en Dance Forever twee mogelijke songs voorzien. De lyrics van beide inzendingen bevatten echter duidelijke politieke boodschappen, waardoor de EBU – conform de regels – de songs afkeurde.

Hurricane

Israël liet daarop aanvankelijke weten dat het weigerde om die lyrics aan te passen. President Isaac Herzog vond dat geen goede beslissing en vroeg aan KAN om toch een nieuwe poging te wagen. Tekstschrijvers gingen daarop aan het werk en kwamen met het lied Hurricane, een nieuwe tekst op de muziek van October Rain, op de proppen. Hurricane zou gaan over de persoonlijke crisis van een jonge vrouw.

KAN meldt nu dat de EBU die song wel aanvaard heeft. De officiële release van Hurricane staat gepland voor zondag 10 oktober.

Meer
Lees meer...