Eurovisiesongfestival: Ook tweede lied Israël afgekeurd wegens te politiek; kans op deelname steeds kleiner

Het lijkt er steeds meer op dat Israël niet zal deelnemen aan het komende Eurovisiesongfestival. Het land zag nu al twee songs afgekeurd worden door de EBU omdat die een politieke boodschap bevatten. Omdat de Israëlische omroep KAN eerder al aangaf lyrics niet te willen aanpassen, zet het land mogelijk zichzelf buiten spel.

Als het de voorbije maanden over het komende Eurovisiesongfestival ging, kwam zo goed als altijd de deelname van Israël ter sprake. Veel fans en artiesten – onder andere uit IJslandFinland en Zweden – vinden namelijk dat het land moet uitgesloten worden door de aangaande oorlog in Gaza. De EBU liet recent nog weten dat het geen reden ziet om Israël te weigeren. “Het Eurovisiesongfestival is een niet-politiek muziekevenement”, klinkt het steevast bij de organisatie.

Twee songs afgekeurd

Maar dat laatste lijkt Israël zelf niet volledig te begrijpen. Het land zou normaal gezien twee weken geleden al bekendmaken met welk lied Eden Golan, die de nationale voorronde HaKokhav HaBa (The Next Star) won, naar het Eurovisiesongfestival zou trekken. Maar die geplande song, met de naam October Rain, werd afgekeurd door de EBU, dat verantwoordelijk is voor het organiseren van het Eurovisiesongfestival.

Bronnen binnen het ministerie van Buitenlandse Zaken van Israël melden nu aan de nieuwssite ynet dat ook hun alternatieve inzending afgekeurd is. Israël zou op dit moment nog steeds zoeken naar een oplossing samen met de EBU, maar intern heerst er eerder pessimisme over hun deelname. Het land gaf eerder namelijk al aan dat het de lyrics van hun twee mogelijke inzendingen niet zal aanpassen.

Meer
Lees meer...